Kolik lidí dnes vyjde do ulic? Asi 6 procent

Praha - Na Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva se v Česku chystá kromě tradičních vzpomínkových aktů také několik demonstrací proti vládě. Většina lidí bude přesto dnešek trávit jako jakýkoliv jiný volný den. Vyplývá to z průzkumu agentury SC&C pro Českou televizi, podle kterého takový úmysl projevilo 80 procent dotázaných. Zúčastnit se nějaké veřejné akce chce pouze 6 procent občanů. Zbylých 14 procent bude údajně v zaměstnání. Podle průzkumu SANEPu se zároveň v souvislosti s výročím sametové revoluce více jak tři pětiny veřejnosti domnívají, že je čas opět vyjít do ulic.

Nejvíce akcí se dnes očekává v Praze, mimo jiné protivládní demonstrace iniciativy ProAlt. Odbory chystají hlavní protivládní akci v Brně, podobně zaměřené akce budou i v některých krajských městech. Protesty i vzpomínkové akce můžete sledovat na ČT.

Dvě protivládní demonstrace se chystají na pražském Václavském náměstí. Ve 14:00 se tam sešli členové a příznivci uskupení Opona. To navíc oslaví pád železné opony také na večerním koncertu v Rock Café na Národní třídě.

Iniciativa ProAlt plánuje demonstraci proti vládním reformám na 15:00. Akci podpořila i Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) a některá sdružení. Podle pořadatelů bude součástí shromáždění také průvod, který by měl projít přes Můstek, Staroměstské náměstí, náměstí Jana Palacha k Úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše.

Následně se od 17:00 v holešovické galerii DOX koná veřejná diskuze na téma „Život v éře trvalého stavu ekonomické nouze“. Jako panelisté vystoupí filozofové Slavoj Žižek a Michael Hauser, politolog Jiří Pehe a socioložka Tereza Stöckelová.

Boj za svobodu a demokracii nikdy nekončí

„Vývoj následujícího polistopadového období zároveň ukazuje, že boj za svobodu a demokracii nikdy nekončí a že lidé, kteří si odvyknou bránit svá práva, brzy spadnou zpět do nesvobody, chudoby a nespravedlivého zacházení. Právě dnes můžeme jasně vidět, že současný stav české společnosti zůstává nadějím 17. listopadu 1989 mnohé dlužen,“ píše se v prohlášení iniciativy ProAlt.

Protestní odpoledne na Václavském námětí můžete sledovat živě od 15:05 na ČT24. Zpravodajství ČT bude sledovat aktuální vývoj událostí, například plánovaný pochod k Úřadu vlády ČR.

ČMKOS připravuje hlavní protivládní demonstraci na Malinovského náměstí v Brně. Začne v 16:00, zúčastní se i zástupci ProAlt. Pražskou a brněnskou protivládní akci podporují i jednotlivé odborové svazy, například OS Kovo, zdravotnické odbory a Asociace samostatných odborů (ASO), která je druhou největší odborovou centrálou v Česku. ASO ale svůj hlavní protest připravuje až na pátek 25. listopadu. Ten den v poledne uspořádá na Palackého náměstí v Praze mítink proti korupci.

Iniciativa ProAlt a odbory podporují akce také v dalších městech, například v Českých Budějovicích, Liberci, Olomouci a Ostravě. Na programu budou neformální setkání občanů, demonstrace a pochody, divadlo nebo veřejné diskuze. Sociální demokracie dnes symbolicky ukončí petiční akci za demisi koaliční vlády Petra Nečase a proti důchodové reformě. Petici podle vedení ČSSD podpořilo už 50 tisíc lidí.

Ne rasismu - reakce na akci DSSS

Na pražském Staroměstském náměstí ve 13:00 odstartovala také akce nazvaná Uctění památky zesnulé demokracie, kterou pořádá Spojenectví práce a solidarity. Akce se pravděpodobně zúčastní i členové a příznivci KSČM.

Do Prahy se chystají rovněž členové a příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), kteří se sejdou v 15:00 na Jungmannově náměstí. Na shromáždění vystoupí předseda DSSS Tomáš Vandas. Organizátoři pak plánují pochod po Národní třídě.

Jako reakci na akci DSSS pořádá shromáždění na Betlémském náměstí iniciativa Ne rasismu. Začala ve 14:00, následovat by měl pochod po trase Divadelní, Pštrossova a Myslíkova ulice, na Jiráskovo náměstí a dále ulicemi Gorazdova a Na Moráni. „Cílem pochodu je projevit nesouhlas s tím, že neonacisté, tedy ti, jejichž ideologie je kopií nacismu, pochodují 17. listopadu po Národní třídě,“ uvedla mluvčí iniciativy Alžběta Trusinová.

Pražská policie chystá na čtvrtek bezpečnostní opatření, podrobnosti zveřejní v úterý. „Připravujeme se na jakékoliv situace, které mohou v tento den nastat,“ komentuje to policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Kromě demonstrací se v Česku konají také pietní vzpomínky na události let 1939 a 1989. V Praze se vzpomínalo tradičně u památníku 17. listopadu na Národní třídě, dále u Hlávkovy koleje a v kasárnách 17. listopadu na Ruzyni.

Arcibiskup Dominik Duka bude dopoledne sloužit mši k výročí sametové revoluce v Týnském chrámu. Po mši bude následovat průvod na Národní třídu k památníku 17. listopadu. Duka se v 18:00 zúčastní také ekumenické modlitby za oběti totalitních režimů ve svatovítské katedrále na Pražském hradě.