Prezident Chládka odvolá, na jeho místo zřejmě nastoupí Valachová

Praha - Prezident Miloš Zeman odvolá ministra školství Marcela Chládka (ČSSD). Potvrdil to sám Chládek po setkání s hlavou státu na Pražském hradě. O své odvolání sám požádal. Jasněji už je i v tom, kdo Chládka v čele resortu školství nahradí. Bude to pravděpodobně náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová. Podle několika zdrojů blízkých premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) je totiž předseda vlády připraven na místo končícího ministra navrhnout ženu. A právě Valachová zůstává jedinou ženskou kandidátkou.

Na začátku schůzky prezident Zeman podle Marcela Chládka návrh na odvolání přijmout nechtěl. „Ta schůzka trvala hodinu a půl. Začala tím, že pan prezident řekl, že nechce přijmout návrh na mé odvolání,“ sdělil novinářům po setkání Chládek. „Já jsem pana prezidenta požádal, aby tento návrh přijal,“ dodal také.

„Navenek budí ne úplně standardní dojem, pokud pan ministr dává najevo, že musel přemlouvat prezidenta republiky k tomu, aby ho z funkce odvolal,“ říká politolog Petr Just z Metropolitní univerzity Praha. „Mohlo to být jen takové popíchnutí Bohuslava Sobotky,“ domnívá se Just s tím, že vztahy mezi prezidentem a premiérem nejsou idylické.    

Chládek prezidentovi pak vyložil čtyři hlavní důvody, proč o to žádá. Nechce prý poškodit vládu ani sociální demokracii a podporuje stabilitu ve školství. Za čtvrtý důvod označil svou rodinu. Hlavu státu nakonec přesvědčil. „Pan prezident bude pana premiéra informovat o tom, že vyhoví jeho žádosti,“ poznamenal.

Sobotka prý chce v čele školství ženu

Kateřina Valachová, náměstkyně ministra pro lidská práva
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Předseda vlády za prezidentem zamíří v pátek. Chce mu představit svého kandidáta na ministerský post. Podle dosavadních informací měl mít největší šanci na získání postu ministra školství prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech. Pro Valachovou ale mohlo hrát to, že by se stala druhou ženou za ČSSD v současné vládě (po ministryni práce Michaele Marksové). Strana dlouhodobě prosazuje větší zastoupení žen v politice.

Sobotka zatím informaci nepotvrdil. Svého kandidáta chce nejprve v pátek odpoledne představit prezidentu Miloši Zemanovi. „Nebudu komentovat žádné spekulace. Se jménem kandidáta nejprve seznámím prezidenta republiky,“ sdělil ministerský předseda.

Kateřina Valachová (38) vystudovala Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně (2001), tamtéž absolvovala i doktorský studijní program se zaměřením na správní právo (2006). Až do loňského roku na fakultě externě vyučovala. Z cizích jazyků ovládá němčinu a angličtinu.

V současnosti působí jako náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera a jako ředitelka Sekce Legislativní rady vlády. Letos byla i členkou komise, která vybírala náměstka pro státní službu. Na přípravě zákona o státní službě se ostatně sama podílela.

Dříve pracovala jako právnička na Magistrátu města Brna (2001 až 2002), vedoucí analytického oddělení Kanceláře veřejného ochránce práv (2003 až 2004), vedoucí právního odboru Kanceláře veřejného ochránce práv (2004 až 2012) a ředitelka legislativního odboru Kanceláře Senátu (2013 až 2014). Deset let (2004 až 2014) byla rovněž členkou Výboru Rady vlády pro lidská práva.

První úkol nového ministra - jmenování profesorů

Miloš Zeman jmenoval nové profesory
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Ať už bude v čele resortu žena, nebo muž, jisté je, že prvním úkolem bude vyřešit potíže se jmenováním profesorů. Aulu Karolina objednával na slavnostní jmenování profesorů ještě Marcel Chládek v době, kdy netušil, že jako ministr skončí. Dekrety jim tu chtěl předávat příští pátek 12. června. Jenže prezident třem z nich dekrety nepodepsal a ani nepodepíše. „Předpokládám, že nedošlo k žádnému posunu a ti tři nedostanou jmenování,“ odhaduje rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Rektoři se dnes radili, jestli nebudou stejně jako před měsícem ceremoniál bojkotovat. Nakonec se ale shodli, že za týden do Karolina dorazí. Otázkou je, kdo jim dekrety předá. Miloš Zeman se této úlohy zhostil naposledy před dvěma lety a nový ministr či ministryně školství ještě nemusí být ve funkci. Prezident chce totiž s kandidátem či kandidátkou na ministerské křeslo nejprve mluvit.

Dalším úkolem nového ministra bude podle všech dosavadních vyjádření získat pro vzdělávání více peněz. Končící šéf resortu Marcel Chládek (ČSSD) chtěl příští rok pět miliard navíc, díky kterým by zvýšil platy o tři procenta a přidal na sport. „Jestli někdo myslí, že bez těchto nároků budeme konkurenceschopní, tak já si to nemyslím,“ podotkl na své poslední tiskové konferenci.

Chládkovo odvolání navrhl premiér poté, co Mladá fronta DNES napsala o údajné šikaně na ministerstvu školství, která prý vedla k odchodům některých zaměstnankyň. Několik politiků posléze uvedlo, že podobnými informacemi disponovali již dříve. Sám Chládek tvrdí, že obvinění jsou lživá a odchody zaměstnankyň měly zcela jiné důvody. Odkázal přitom na stanovisko odborů, které jej podpořily. Končící ministr školství také poukázal na majetkové propojení Mladé fronty s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který chce údajně Chládkovým odvoláním ukončit spory o peníze.