Zákaz kouření: Podnikatelé už omezováni jsou a Češi si stejně poradí

K vládnímu schválení zákona, který zakáže kouření v restauracích nebo na koncertech, se pravice staví odmítavě s tím, že se omezuje svoboda jednotlivce, respektive podnikatelů. Chirurg Pavel Pafko, který zákon podporuje, ale namítá, že svoboda restauratérů je už dávno omezována třeba hygienickými kontrolami a toto je jen další prvek. Oponent zákazu a písničkář Stanislav Wabi Daněk zase upozorňuje, že lidé si najdou cestu, jak zákon „řešit“.

Zákon, nebo svobodný výběr? Zastánci a odpůrci zákazu kouření v restauračních zařízeních se ani po vládním souhlasu s novelou neshodnou. Vláda argumentuje i průzkumy, podle kterých omezení cigaret v restauracích podporují více než tři čtvrtiny lidí. Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Lenky Tesky Arnoštové (ČSSD) je tu poptávka po ochraně zdraví. Na základě pasivního kouření má navíc umírat až tři tisíce občanů ročně. Aleksandra Udženija (ODS) ale nesouhlasí s tím, aby se zasahovalo do svobody jedince a jeho rozhodování. Podle ní je také ohrožen socializační prvek, který se dotýká podniků třeba v menších obcích. Studie ministerstva zdravotnictví ale údajně nenaznačují, že by měla tato stravovací zařízení zaniknout.

Podle lékaře a chirurga Pavla Pafka jsou samozřejmě primárním argumentem pro nekouření zdravotní dopady. Pokud jde o svobodu, restaurace z jeho pohledu představují veřejný prostor a stát už svobodu podnikatelů omezuje. Upozorňuje třeba na hygienická pravidla vyžadovaná i kontrolami. Představa, že by si restauratéři zcela dělali, co chtějí, je pro Pafka v demokratické společnosti neakceptovatelná.

Kde nestačí domluva, přichází zákon

Za důvod, proč záležitost řešit zákonem a nespoléhat se jenom na přirozenou domluvu, označuje Pafko netolerantnost lidí. „Všichni víme, že máme jezdit autem po pravé straně, a známe dopravní předpisy, přesto je tolik lidského neštěstí,“ uvedl jako příklad. Zákony podle něj musí být, protože ne všichni jsme stejní. Je tak prý třeba přitlačit na část populace, která není schopná tolerovat většinu. Naopak písničkář Stanislav Wabi Daněk to vidí tak, že zákon zkrátka staví menšinu proti většině. „V hospodě, kde se nekouří, si nezapálím. Doma nekouřím, chodím kouřit na balkon, protože mám doma nekuřáky. Proč to neřešit takhle. Vždycky ve všech společnostech byla jednodušší přímá domluva, a ne konfrontace pomocí zákona,“ prohlásil Daněk. Krom toho si myslí, že lidé nakonec najdou cesty, jak zákon obejít. „Český národ si vždycky poradil. V okamžiku, kdy se prosadí tento zákon a nebude se nikde kouřit, tak se to opět bude řešit jinak. Pak se to bude kriminalizovat,“ dodal.

Norma schválená vládou by se i tak jednou mohla stát přirozenou součástí společnosti. Pafko připomněl, že ještě nedávno také byla ve vlaku místa vyhrazená kuřákům nebo v kinosálech existovaly kuřárny. Teď už nic takového není a nikdo to neřeší. Z lékařského hlediska by pak zákaz kouření v restauracích mohl mít pozitivní vliv na mladou generaci. „Kde začínají první cigarety? V hospodě,“ uvedl Pafko. Připojil statistiku ze zemí, kde už v restauraci na člověka s cigaretou nenarazíme. Tam podle něj klesl počet infarktů o deset až dvanáct procent.

Novela zákona navrhuje:

  • Úplný zákaz kouření ve všech vnitřních prostorech stravovacích zařízení
  • Rozšiřuje se počet míst, na kterých není možné kouřit, např. dětská hřiště nebo vnitřní prostory nákupních center (tamní kavárny)
  • Elektronické cigarety budou chápány jako tabákové výrobky
  • Provozovatelé musejí mít jeden nealkoholický nápoj povinně levnější než alkoholický