Podezřelé transakce u výběrčích daní zaujaly policii

Protikorupční policie se zabývá až sto miliony korun, které měly v minulých letech odejít z účtů Generálního finančního ředitelství. Vyšetřovatelé mají podezření na nezákonné machinace. Mělo se financovat školení zaměstnanců, podle auditu přitom peníze dostávaly firmy spřízněné s bývalým šéfem ředitelství Janem Knížkem.

Audit GFŘ: Peníze za školení pro firmy spřízněné s Knížkem (zdroj: ČT24)

Jan Knížek stál nad všemi finančními úřady v zemi a rozkrýval největší daňové úniky. Po jeho odchodu z úřadu se ale ukázalo, že v ohrožení možná byly i peníze samotné finanční správy. Vyplývá to z interního auditu, který proběhl po Knížkově odchodu. „Mohl být spáchán trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby nebo porušování povinností při správě cizího majetku,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Detektivové prověřují smlouvy, které exšéf úřadu uzavřel s firmami, jež měly provádět školení zaměstnanců úřadu. Podle trestního oznámení totiž Knížek především vytvářel podmínky, aby umožnil neoprávněné vyvádění peněz. Provozování vzdělávacího informačního systému byla jen záminka. Peníze měly jít spřízněným soukromým subjektům.

Místo vzdělání brigáda

Podle auditu na transakcích profitovaly zejména firmy Konzulta Brno a Fiscalis. Ve vztahu ke Konzultě měli být pracovníci finančního ředitelství degradováni do role brigádníků. Místo vzdělávání tak zaměstnanci ředitelství měli pro soukromou firmu v podstatě pracovat. Ředitel firmy Konzulta Brno Pavel Jurčík obvinění odmítá. „Určitě se to nezakládá na pravdě,“ prohlásil.

V případě firmy Fiscalis byl Knížek před rokem 2005 dokonce spolumajitel a jednatel. Společnost opustil před tím, než nastoupil na finanční správu. Dodnes je s firmou ale v kontaktu. Podle auditorů mohl být Knížek ve střetu zájmů, když se společností spolupracoval. Sám Knížek se k věci nevyjádřil.

Firma Fiscalis
Zdroj: ČT24

Kauzu nyní prošetřuje plzeňská expozitura protikorupční policie a analyzuje jednotlivé transakce. Knížek ve funkci skončil před více než rokem, současného ředitele Martina Janečka jmenoval loni v říjnu ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Vydáno pod