Kocourkovým nástupcem bude Jihočech Martin Kuba

Praha – Novým ministrem průmyslu a obchodu bude předseda jihočeské ODS Martin Kuba. Podle mluvčího vlády Jana Osúcha navrhne prezidentovi Václavu Klausovi jeho nominaci premiér Petr Nečas. Klaus by měl ministra jmenovat ve středu dopoledne. Kuba ve vládě nahradí Martina Kocourka (ODS), který odstoupil kvůli aféře kolem podezřelého přesunu peněz na účet své matky.

Podle Kuby v jeho prospěch rozhodlo mimo jiné i to, že vláda v „jeho“ regionu plánuje dostavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín. „To bylo samozřejmě velmi zajímavým tématem pro mě i premiéra Nečase a dávalo to tomu rozhodnutí určitou logiku. Já jsem se rozhodl tu nabídku z těchto důvodů přijmout,“ řekl Kuba serveru Týden.cz.

Nečas jednal o vládním angažmá minulý týden také s poslancem ODS a ekonomickým expertem strany Michalem Doktorem. Nakonec ale dal premiér přednost šéfovi jihočeské organizace ODS a prvnímu náměstkovi hejtmana Jihočeského kraje Kubovi. Jeho jméno se objevilo už v souvislosti s hledáním nástupce ministra zemědělství Ivana Fuksy.

Kuba patří mezi vlivné politiky ODS. V minulosti média spekulovala i o jeho roli v zákulisí mocenských dohod v ODS. Loni se ucházel o post místopředsedy strany. Nečas mu ale vyčítal, že je spoluarchitektem velké koalice v Jihočeském kraji. Pod sociálnědemokratickým hejtmanem Jiřím Zimolou měl dosud Kuba na starost mimo jiné regionální rozvoj, čerpání peněz z evropských fondů, územní plánování či investice v dopravě.

Martin Kuba - předseda jihočeské ODS a náměstek hejtmana (38):

Nový ministr průmyslu a obchodu se narodil 9. dubna 1973 v Českých Budějovicích. Vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, specializace anesteziologie, a od roku 2002 působil jako lékař Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a jako anesteziolog na oddělení kardiochirurgie ARO Nemocnice České Budějovice. V roce 2004 se stal provozovatelem pekárny Fornetti v Českých Budějovicích a v roce 2007 založil síť obchodů Fruit Frog - ovocné koktejly.

Členem ODS je od roku 2003, od roku 2008 je předsedou jihočeské ODS. V roce 2006 byl zvolen členem zastupitelstva a radním Českých Budějovic. V komunálních volbách 2010 neúspěšně kandidoval na 11. místě kandidátky, do zastupitelstva Českých Budějovic se však vrátil letos v březnu z pozice náhradníka. V roce 2008 se stal jihočeským krajským zastupitelem a prvním náměstkem hejtmana se zodpovědností za regionální rozvoj, dopravu a evropské záležitosti.

Podnikatelské a průmyslové svazy očekávají od nového ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby především podporu exportu, rozpracování strategie konkurenceschopnosti, aktualizaci Státní energetické koncepce a další snižování administrativní zátěže podnikatelů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu
Zdroj: ČT24

„Očekáváme to, že ministr bude důrazně prosazovat implementaci politiky mezinárodní konkurenceschopnosti, která byla zpracovaná za ministra Martina Kocourka. Chceme také, aby byla dopracována a přijata proexportní politika, která by skutečně pomohla našim vývozcům zejména na třetích trzích,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Kubův předchůdce Kocourek se rozhodl odejít z vlády ve středu po schůzce s premiérem Nečasem. Možnost korupce v souvislosti s 16 miliony korun na účtu své matky popřel. Prohlásil, že peníze byly jeho a svěřil je společnosti Key Investments proto, aby je skryl před svou ženou, se kterou se v roce 2008 rozváděl. Politici vládní koalice i někteří jeho straničtí kolegové ale uvedli, že ministr vysvětlení peněz nezvládl, a chtěli jeho odchod.

Vydáno pod