Ženíšek z Putinova black-listu: Letní ukončení protiruských sankcí je nesmysl

Vydání ruského seznamu devětaosmdesáti nežádoucích osob ze zemí EU zhoršilo moskevskou pozici při letním jednání o ukončení nebo zmírnění protiruských sankcí. V Interview ČT24 to prohlásil poslanec za TOP 09 Marek Ženíšek, který na seznamu figuruje ještě spolu se třemi dalšími českými politiky.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Existence ruského sankčního seznamu vyšla najevo o víkendu. Více než polovina osob, jimž je zakázán vstup na území Ruska, neoficiálního seznamu pochází z Polska, Švédska a tří pobaltských států. Z českých občanů je na kremelském black-listu předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, dále novinář, europoslanec a bývalý senátor za TOP 09 Jaromír Štětina a bývalý komisař EU pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Füle. Všichni se v minulosti kriticky vyjadřovali na adresu Ruska.

„Přesný důvod, proč jsme na seznamu, ví jen Ruská federace sama a my se ho nedozvíme,“ reagoval Ženíšek ve vysílání ČT24. „Mě osobně by velmi zajímalo, které výroky ruskému režimu vadí nejvíce, pak bychom je asi mohli používat častěji a říkat je hlasitěji.“

Svoboda: Cíl seznamu? Rozklížit jednotu

Podle bývalého šéfa tuzemské diplomacie Cyrila Svobody se Rusko vydáním sankčního seznamu snaží rozklížit jednotu evropské osmadvacítky, která na zemi po anexi Krymu uvalila sankce. „Rusko chce provokovat ty, kteří jsou vůči němu velmi tvrdí, aby byli ještě tvrdší, na druhou stranu hýčkat ty, kteří budou zřejmě hlasovat za zrušení sankcí teď v červenci, protože mají zájem na extra-dobrých vztazích. Je to velmi umná politika,“ konstatoval.

Samotnému Ženíškovi ovšem takový krok připadá nelogický. Vrcholní představitelé členských států EU mají totiž v létě jednat o dalším osudu protiruských sankcí a vznik seznamu může jen posílit hlasy v neprospěch Ruska. Ženíšek ovšem zároveň považuje úvahy o zmírnění nebo rušení protiruského postihu za nesmysl bez ohledu na vzniklý seznam.

„Jakákoliv debata o ukončení sankcí v létě je naprostý nesmysl. Součástí minských dohod, jejichž naplnění je podmínkou, aby byla část sankcí zmírněna nebo zrušena, jsou volby v separatistických oblastech, které jsou plánovány až na podzim. A i kdyby zde bylo dodržováno příměří a i kdyby zde volby proběhly bez problémů, máme zde stále problém, kvůli kterému byly sankce na počátku uvaleny, a to je anexe Krymu,“ prohlásil. „Pevně věřím, že EU nebude nic měnit.“

Zároveň se pozastavil nad postupem oficiálních míst české exekutivy; ocenil sice, že ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek povolal do Černínského paláce ruského velvyslance, aby mu sankční list vysvětlil, od premiéra by ale Ženíšek očekával výraznější a razantnější odsudek.