Kalousek: K řízení ve Švýcarsku v kauze MUS se lze stále připojit

Praha – Česká republika se ještě může připojit k trestnímu řízení ve Švýcarsku v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). V rozhovoru pro Právo to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj si jeho úřad nechal vypracovat právní memorandum, potvrzené i švýcarskou prokuraturou, že podle švýcarského trestního řádu je možné se připojit k trestnímu řízení i po oficiálním podání obžaloby. Nejvyšší státní zastupitelství však upozorňuje, že je to za velmi obtížných podmínek a dokazování, proč nebylo možné se připojit dříve.

„Připojit se k řízení jde, i když jiným právním mechanismem. K řízení se lze připojit jako soukromý žalobce, viz paragraf 122 švýcarského trestního řádu,“ řekl ministr. Podle něj je ministerstvo financí připraveno podat žalobu, kterou se připojí k řízení ve Švýcarsku, ale jen za předpokladu, že mu orgány činné v trestním řízení sdělí, jakým protiprávním řízením škoda vznikla. „Problém spočívá v tom, že my jako ministerstvo financí žádnou škodu neevidujeme,“ doplnil Kalousek.

Na to ale Stanislav Mečl, který je dočasně pověřen vedením VSZ po odvolaném Vlastimilu Rampulovi, reagoval tím, že švýcarské spolkové státní zastupitelství oznámením ze 14. července 2011, adresovaném ministru financí ČR, upozornilo na materiály, které svědčí o vzniku škody pro český stát. „Rovněž tak popsalo způsob, jakým by měla Česká republika postupovat, a výslovně uvedlo, že přesné odůvodnění nároku České republiky a jeho vyčíslení lze učinit až dodatečně, poté co se Česká republika připojí k trestnímu řízení a seznámí se s obsahem trestního spisu.“ 

Stanislav Mečl
Zdroj: ČT24

Dále upřesnil, že podle sdělení švýcarských orgánů lze se souhlasem soudu spojit civilní řízení s řízením trestním. „K takovému kroku je však potřeba doložit, jaké skutečnosti České republice bránily se připojit se svými nárokem již v řízení trestním,“ uvedl s tím, že „takové projednání věci se ale nejeví jako reálné.“ 

Švýcaři se Česka v minulosti dotázali, zda se chce k trestnímu řízení připojit jako poškozená strana. Švýcarsko přitom v rámci vyšetřování zablokovalo v přepočtu přes 12 miliard korun. České úřady nereagovaly. Ministerstvo financí na tom ale vinu odmítá. Úřad se prý o dotazu Švýcarů dozvěděl na přelomu března a dubna. Od té doby se mu přes opakované pokusy nepodařilo od Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) získat informace, z nichž by bylo možné dovodit, že Česku vznikla v souvislosti s privatizací MUS škoda.