Kontrolujme vlastníky zbraní častěji, žádají lékaři

Praha - Lékařská komora žádá změnu pravidel pro držení zbraní v Česku. Odmítá návrh ministerstva vnitra, aby lékaři sami ověřovali, zda jejich pacienti vlastní zbrojní průkaz. Namísto toho ale lékaři přicházejí s jiným receptem: Zkrátit intervaly mezi pravidelnými prohlídkami. Zbrojní průkaz vlastní zhruba 300 tisíc Čechů.

Události: Nová pravidla pro držení zbraní (zdroj: ČT24)

U posudků pro oprávnění držet zbraň musí lékař vyšetřit žadatelův zrak, sluch i krevní tlak, případně ho odeslat ke specialistovi. Podle plánů ministerstva vnitra by ale lékaři měli zbrojní průkazy hlídat i u ostatních pacientů - kdykoli budou mít podezření, že by kvůli zdravotnímu stavu zbraň mít neměli.

  • Milena Bačkovská, vedoucí odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra: „Jsou velmi často prvními, kteří zjistí, že došlo ke změně zdravotního stavu držitele, dokonce i k tomu, že by mohl být nebezpečný. Proto chceme, aby měli možnost - v případě nebezpečných pacientů i povinnost - ověřit, zda je ten jejich pacient držitelem zbrojního průkazu, nebo ne.“ 

Podle lékařské komory je to ale pro ordinace zbytečná administrativa a podle samotných lékařů i odpovědnost, která lékařům nenáleží. „Za zbraně odpovídá policie, čili myslím si, že oni jsou těmi kompetentními,“ říká praktický lékař Josef Volný, jenž ve své ordinaci provádí měsíčně asi pět posudků pro získání zbrojního průkazu.

  • Milan Kubek, prezident České lékařské komory: "Lékaři nebudou suplovat práci policie. Abychom u každého pacienta, který špatně slyší nebo je psychicky nemocný, toto zjišťovali, to prostě není práce lékařů. Já jsem požádal ministra Chovance o jednání."
Lhůty zdravotních prohlídek pro ZP
Zdroj: ČT24

Úprava čeká také povinné lhůty prohlídek

Komora chce jednat i o lhůtách povinných prohlídek. Tam by podle ní měl resort naopak přitvrdit. Pravidelnou zdravotní prohlídkou musejí držitelé podle současných pravidel projít jednou za deset let s výjimkou těch, kteří potřebují zbraň k výkonu svého povolání - u nich platí lhůta poloviční. Lékaři by ale chtěli prosadit kontroly po pěti letech pro všechny a u vybraných skupin dokonce dvouapůlletou lhůtu.

Lékaři navrhují také další změnu. Pokud si v současnosti průběžné vyšetření vyžádá sama policie, držitel zbraně má na návštěvu ordinace 30 dní. Podle lékařů je to ale moc. „Pokud je důvodné podezření, tak by ta lhůta měla být zkrácena,“ dodává prezident lékařské komory Kubek. Ministerstvo vnitra podobné změny nevylučuje. „Co se týče těch lhůt, to bude ještě předmětem diskuse,“ dodává Bačkovská z ministerstva vnitra.

Tvrdší pravidla novela zavádí kvůli střelbě v Uherském Brodě - policisté by měli mít větší pravomoci pro odebírání zbraní. Dalším důvodem jsou ale i výbuchy ve Vrběticích. Paragrafy mají zpřísnit podmínky pro skladování munice a zavést muniční průkazy a licence.