Hradní odstřelovači: Střílí tisíckrát cvičně, aby jednou neminuli

Praha – Téměř nikdo o nich neví ani si jich nevšimne. Právě tehdy totiž dělají svou práci dobře. Prezidenta jich na každém krajském výjezdu doprovází až osm, každý z nich je schopen v ideálních podmínkách trefit cíl až na 1600 metrů. Odstřelovači jsou jednou z elitních částí prezidentské ochranky. Při jednom z výcviků s nimi natáčel Karel Rožánek.

Specializují se nejen na známé pušky s hledím, ale obstojně zacházejí i s brokovnicí nebo samopalem. Se speciálním vybavením ale dostřelí – a neminou cíl – i na kilometr a půl. Musí k tomu být ale vhodné podmínky, tedy minimum větru, teplota okolo 15 až 20 stupňů a dobrá viditelnost.

Hlavním úkolem odstřelovačů z prezidentské ochranky přitom není fyzická likvidace agresora. Možnému útoku se mají snažit maximálně předejít, v případě nevyhnutelného zásahu pak útočníka zasáhnout, ale nikoliv usmrtit. „Jde o to, abychom eventuálně mohli dál vytěžit informace, jestli není dotyčný například navázaný na nějakou teroristickou skupinu,“ říká vedoucí skupiny odstřelovačů z prezidentské ochranky Michal Ninger.

Jak dodávají jeho kolegové, být profesionálním sniperem znamená neustálý trénink. Všichni odstřelovači proto musejí pravidelně střílet. Pro každého to znamená limit minimálně tisíc výstřelů ročně.

Na tréninku s hradními odstřelovači (zdroj: ČT24)