Kdo odbojářem? Zveřejní MO od 17. listopadu

Praha – Symbolicky 17. listopadu spustí ministerstvo obrany práci odboru, který se bude věnovat účastníkům protikomunistického odboje. Od tohoto dne budou také lidé moci žádat o oficiální uznání svého odporu proti totalitnímu režimu a jednorázové finanční odškodnění. Úřad ministra Alexandra Vondry dosud registruje asi 200 žádostí o uznání odbojářů, které ale nyní nemůže vyřídit, protože přišly před datem, kdy zákon o třetím odboji vstoupí v platnost. Na tiskové konferenci v sídle resortu to dnes řekl náměstek ministra obrany Michael Hrbata. Ministerstvo odhaduje, že o status účastníků protikomunistického odboje zažádá až padesát tisíc lidí, s žádostí jich ale podle očekávání uspěje zhruba desetina.

Podle zákona, který začne platit v den 22. výročí sametové revoluce, dostanou účastníci protikomunistického odboje peněžité ocenění 100 tisíc korun, pozůstalí manželé po nich pak poloviční částku. V případě, že by měli odbojáři důchod nižší než průměrný, bude jim na průměrný dorovnán. Příslušné osvědčení člena protikomunistického odboje bude vydávat ministerstvo obrany ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek a Ústavem pro studium totalitních režimů. Pokud ministerstvo žádost o odškodnění odmítne, může se občan odvolat k etické komisi, která posoudí, zda bylo odmítnutí odborně správně posouzené, uvedl Hrbata. Komise bude stát mimo resort obrany, dodal náměstek.

Ministerstvo zatím obdrželo zhruba 200 žádostí o uznání statusu bojovníka proti komunistické totalitě. Kvůli pravidlům byrokratického procesu ale může posoudit až žádosti, které přijdou po vstoupení zákona v platnost, tedy po 17. listopadu. Podle Hrbaty ale úřad jedná se všemi, kteří žádost odeslali dříve, aby zajistil její opětovné odeslání.

Účastníci odboje si mohou potřebné informace zjistit na internetové stránce veterani.army.cz. Mohou také volat na telefonní číslo 973 217 224, které je v provozu každý všední den od 08:00 do 16:00 hodin.

Zákon o třetím odboji popisuje formy odboje a odporu. Vyjímá z nich lidi, kteří například byli zaměstnáni u bezpečnostních složek, byli členy komunistické strany, Lidových milicí, akčního výboru Národní fronty a za normalizace také Svazu československo-sovětského přátelství.

Zdeněk Kovařík si odseděl pět let v Jáchymově kvůli aktivitám ve skautském hnutí: "Celou dobu jsme usilovali o morální satisfakci, bohužel jsme se dočkali až teď, po 22 letech."

Za odbojáře nebudou považováni ani lidé, jejichž odboj byl veden „zavrženíhodnou pohnutkou“, nebo ti, kteří se dopustili zavrženíhodného jednání směřujícího k popření hodnot svobody a demokracie či k popření základních lidských práv a mohli se tomu vyhnout.

Někteří účastníci třetího odboje by mohli také získat postavení válečných veteránů stejně jako ti, kteří bojovali proti nacismu za druhé světové války a nebyli vojáci. Tím by jim vznikl nárok na některé výhody, například ve zdravotní a sociální péči. Součástí symbolického ocenění by byl i pamětní odznak.