Cherchez la femme. Všechny kauzy Jany Nagyové

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes rozhodoval v kauze údajného zneužití vojenské rozvědky ke sledování exmanželky někdejšího premiéra Petra Nečase. Bývalá šéfka premiérovy kanceláře Jana Nečasová (dnes Nečasová) je podle rozsudku nevinná, olomoucký státní zástupce se ale proti takovému verdiktu na místě odvolal. Proces proto nekončí, a navíc není zdaleka jedinou kauzou, ve které Jana Nagyová potřebuje pomoc advokáta. V jakých souvislostech se na ni kriminalisté a žalobci zaměřují?

1 | Nagyová a případ sledování

Obžalovaní:

  • (bývalý) šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda
  • (bývalá) vedoucí premiérova kabinetu Jana Nečasová (Nagyová)
  • Kovandův předchůdce v čele Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník
  • zpravodajec Jan Pohůnek

Podle olomouckého vrchního státního zastupitelství Jana Nagyová zneužila svou pravomoc šéfky premiérovy kanceláře, když v roce 2012 zadala vojenské tajné službě údajně z osobních důvodů sledování Nečasovy manželky Radky. Stejně tak měla nechat sledovat dvojici zaměstnanců z Úřadu vlády. Spolu s ní jsou obžalovaní i tři zpravodajci. Nagyové žalobce navrhoval 3,5 roku vězení. Pro Páleníka, Kovandu a Pohůnka chtěl tresty 3,5 roku, tři roky a deset měsíců a tři roky a čtyři měsíce. 

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová dnes rozhodla, že „skutky uvedené v obžalobě nejsou trestným činem“. Žalobce Rostislav Bajger se proti tomuto verdiktu odvolal (podrobnosti zde). Králová přitom o kauze rozhodovala už jednou, tehdy Nečasová odešla s podmínkou.

2 | Nagyová a zprávy z BIS

Obžalovaní:

  • (bývalá) vedoucí premiérova kabinetu Jana Nečasová (Nagyová)
  • podnikatel a monacký rezident Ivo Rittig
  • advokát David Michal
  • advokát Tomáš Jindra

Městský soud v Praze letos rovněž obdržel obžalobu Nagyové ohledně údajného vynášení informací z Bezpečnostní informační služby. Utajované zprávy české kontrarozvědky měly podle státních zástupců putovat od Jany Nagyové ze Strakovy akademie směrem k lobbistovi Ivo Rittigovi a jeho spřáteleným právníkům Davidu Michalovi a Tomáši Jindrovi. Obsah dokumentů není znám, ale podle žalobců se vztahovaly k aktivitám obviněných.

Pražský městský soud ale kauzu na začátku tohoto týdne do Olomouce vrátil. Vadí mu, že žalobce Rostislav Bajger vede obžalobu v utajeném režimu. Brání to prý projednání věci a tomu, aby měli obvinění přístup do spisu. Státní zastupitelství se proti postupu soudu ohradilo takzvanou blanketní stížností, a věc přehodnotí pražský vrchní soud.

3 | Nagyová a trio Fuksa-Šnajdr-Tluchoř

Obvinění:

  • (bývalá) vedoucí premiérova kabinetu Jana Nečasová (Nagyová)
  • (ex)premiér Petr Nečas
  • (bývalý) náměstek ministra zemědělství Roman Boček

Exposlanci za ODS Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr čelili obvinění z přijetí úplatku ve formě postů ve státních firmách, které jim měl údajně přislíbit tehdejší premiér Petr Nečas výměnou za to, že se vzdají mandátů, a umožní tak schválení vládního daňového balíčku. Politický deal, jak o úmluvě mluvil Nečas, měla s takzvanými rebely domlouvat právě Nagyová spolu s exnáměstkem ministra zemědělství Romanem Bočkem.

Soud ovšem zahájené stíhání bývalých zákonodárců zastavil s odkazem na poslaneckou imunitu, která se na ně vztahovala, když „deal“ domlouvali. Ministerstvo s nimi navíc letos v březnu dohodlo na odškodnění jak za stíhání, tak za pobyt ve vazbě. Dostanou částky v rozmezí od 500 do 850 tisíc korun. Nagyová, Nečas a Boček nicméně v případu zůstávají obvinění.

4 | Nagyová a kabelky

Obviněná:

  • (bývalá) vedoucí premiérova kabinetu Jana Nečasová (Nagyová)

Coby šéfka premiérovy kanceláře dostávala Jana Nagyová dary z luxusních pražských obchodů například od šéfa ČEZu Daniela Beneše nebo advokáta Karla Muzikáře. Drahé kabelky a šperky, které se našly při policejní razii v červnu 2013, chtěli olomoučtí žalobci klasifikovat jako úplatky, pro nedostatek důkazů ale k obvinění z korupce nedošlo. V polovině března tak zahájili stíhání Jany Nečasové „jen“ kvůli krácení daně. Podle obvinění údajně připravila stát u darů za téměř 9,7 milionu korun na dani o 705 925 korun, za což jí hrozí až deset let vězení.