Chládek ze svého pádu viní ANO. „Útočili, ať jsem udělal jakýkoli krok“

Praha – Za politický útok hnutí ANO označil Marcel Chládek (ČSSD) okolnosti svého nadcházejícího konce v čele ministerstva školství. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že Chládka odvolá poté, co deník Mladá fronta DNES vlastněný Agrofertem vicepremiéra Andreje Babiše přinesl informace, podle kterých Chládek údajně šikanoval podřízené. Podle ministra jde ve skutečnosti o trest za to, že se postavil Andreji Babišovi a chtěl ze státního rozpočtu pro školství více peněz. Ministr financí ovšem odmítá tvrzení, že by stál za Chládkovým koncem ve funkci.

Marcel Chládek se na své pravděpodobně poslední tiskové konferenci ve funkci ministra školství, mládeže a tělovýchovy ostře ohradil proti působení některých politiků z hnutí ANO. „Mým největším odpůrcem nebyla opozice, ale jeden z členů ANO, předseda školského výboru. V oblasti sportu to bylo zase ANO, které proti mně útočilo, ať člověk udělal jakýkoli krok,“ řekl Chládek. Andrej Babiš se podle něj prostřednictvím média, jehož vydavatelství vlastní jeho koncern, snaží ukončit spor o peníze na školství. „Není možné, aby se takovým způsobem řešila situace, kdy chceme navyšovat rozpočet,“ uvedl Marcel Chládek.

Babiš se ale proti tomu ohradil, o údajném šikanování zaměstnanců se prý už dlouho vědělo. „Takže byla jen otázka času, kdy pan premiér se konečně rozhodne a odvolá. Tady jsou jasné nějaké výpovědi zaměstnanců ministerstva školství,“ uvedl Babiš. 

Informace o chování k podřízeným ministr odmítá

Svůj konec ve funkci ale považuje Chládek za jistou věc – ačkoli prezident odvolání ještě nepotvrdil. Odmítl, že by šlo ze strany premiéra Sobotky o „zradu“, ačkoli trvá na tom, že informace o údajném mobbingu, se kterými přišel deník MF Dnes, nejsou pravdivé. „Je to lež MF Dnes a redaktora Přibila, který je napojen na lidi, kteří tady (na MŠMT) skončili před rokem. Všechny věty, které Mladá fronta zmínila, jsou věty bývalých zaměstnanců,“ odmítl Chládek, že by se nevhodně choval k podřízeným. Dodal, že pokud odešlo z ministerstva devět lidí, jde o jediné procento.

Odmítl také, že by on měl být důvodem, proč ministerstvo opustili. „Jednou větou: Pokud se někdo vdá do Německa, jistě nebude dojíždět sem,“ řekl Marcel Chládek. Další z jeho podřízených údajně odešla, aby mohla pečovat o manžela, který utrpěl zranění při nehodě, zbylé byly brigádnice, které se vrátily ke studiu. Chládek odkázal i na vyjádření odborového svazu na ministerstvu, podle kterého si za rok jeho působení na ministra nikdo nestěžoval. Také mluvčí ministerstva Klára Bílá poznamenala: „Já jsem s panem ministrem vždy měla korektní spolupráci.“

Chládek – hráz, nebo propusť pro lobby?

Chládkův nástupce ve funkci bude podle něj mít několik úkolů – dokončit novelu vysokoškolského zákona a také kariérní systém, prosadit změnu financování regionálního školství a pokračovat v navyšování platů. Vyzval také k důkladné péči o evropské peníze. „Varuji před tím, aby nový program OP3V byl otevřen tak, aby byl puštěn do systému a pustil tam lobbistické skupiny, jak se stalo v předchozích dvou operačních programech,“ dodal končící ministr.

Z podléhání lobbistům přitom obvinil Marcela Chládka v rozhovoru pro ČT šéfredaktor serveru Česká škola Janek Wagner. Tvrdí, že jim na ministerstvu „otevřel dveře“ a odkázal například na projekty, které mají ve velkém do škol zavést tablety či čipy. Ministra by hodnotil známkou 4-. Jako jediné pozitivum jeho působení vidí Janek Wagner, že se o školství začalo více hovořit v médiích. Vše ostatní, co ministr přinesl, považuje buď za špatné, nebo za výsledek práce Chládkových předchůdců. Sám Marcel Chládek přitom považuje za své největší úspěchy získání dodatečných peněz pro základní a mateřské školy, navyšování platů, podporu sportu a nastartování nového operačního programu.

Návrh na Chládkovo odvolání už premiér Sobotka odeslal na Pražský hrad. V něm také žádá, aby byla řízení ministerstva školství dočasně pověřena ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Nového ministra, popř. ministryni školství chce premiér vybrat do příštího týdne. Mezi jmény, která by mohla připadat v úvahu, je například poslankyně Vlasta Bohdalová, náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, ale také Chládkův náměstek Petr Hulinský (všichni ČSSD).