Slušovický mág Čuba v Senátu zatím zázraky nedělá

Zlín - Senátor František Čuba (SPO) nesplní předvolební slib a neopustí funkci krajského radního pro zemědělství, jak loni na podzim avizoval. Potvrdil to dnes na tiskové konferenci ve Zlíně, kde poprvé od svého zvolení v říjnu 2014 veřejně vystoupil. Projevy zatím senátorský nováček neplýtvá ani v horní komoře: před kolegy nepromluvil ani jednou, jako spolunavrhovatel se zatím podílel na jediném zákonu.

Před volbami téměř nebyl vidět, přesto se stal senátorem za zlínský obvod. Do popřední se nedere ani v horní komoře parlamentu. Bývalý šéf JZD Slušovice František Čuba sice docházkou nevybočuje ze senátního průměru (nepřítomen byl zatím u 38 % hlasování), za řečnický pultík se tam ale nepostavil ani jednou. Vedle toho je podepsaný jako spolunavrhovatel zákona o rozhlasových a televizních poplatcích a za jeden z výborů figuruje u návrhu smlouvy mezi Českem a Kazachstánem. To je za půl roku zatím vše.

Přesto chce devětasedmdesátiletý Čuba zůstat nejen senátorem, ale podrží si i posty zastupitele a neuvolněného radního na zlínském hejtmanství. Oznámil to dnes na tiskové konferenci, kde mimo jiné po dlouhé době veřejně vystoupil. Jako důvod pro souběh funkcí uvedl snahu o stabilizaci krajské koalice. I když zároveň připustil, že tím porušuje slib daný voličům. „Nemělo by se to takto dělat, ale došlo k určité dohodě, že zůstanu,“ řekl.

František Čuba si ponechá všechny politické posty (zdroj: ČT24)

Malou aktivitu vyvíjí František Čuba nejen v Senátu, ale i na zmíněné pozici krajského radního pro zemědělství. Docházku na zastupitelstvo má prakticky stoprocentní, za tři roky ale předložil pouhé čtyři návrhy.

Úspěšný v zemědělství i politice

Svůj čas dělí Čuba nejen mezi několik politických postů, ale stále se věnuje i podnikání. Je v představenstvu firmy, která hodlá v Česku rozjet takzvanou akvaponii, tedy farmy, které se zároveň věnují pěstování zeleniny a chovu ryb. Ambice má doslova „slušovické“: ročně chce firma produkovat na pět tisíc tun sladkovodních ryb a sedm tisíc tun zeleniny. Původně se mělo stavět v průmyslové zóně v Holešově, aktuálně je největším favoritem podobná zóna v severomoravském Krnově.

Čuba se proslavil za minulého režimu jako autor „slušovického zázraku“, když z průměrného družstva Slušovice na Zlínsku vybudoval agrokombinát se sedmimiliardovým obratem. Do čela tamního JZD se postavil v roce 1963 a setrval tam až do roku 1990.

Pak se dal na podnikání a před pár lety i na politiku, když v roce 2010 poprvé kandidoval za Stranu práv občanů. Loni František Čuba porazil ve druhém kole senátních voleb tehdejší místopředsedkyni Senátu Alenu Gajdůškovou (ČSSD). A to i přesto, že se během kampaně téměř neukazoval mezi voliči ani nekomunikoval s médii. Jako jediný z kandidátů dokonce neměl zájem o účast v televizním duelu na ČT24. „Prohrála jsem s penězi bůhví odkud, s marketingovou kampaní, s virtuální legendou a s takovým vzpomínkovým optimismem,“ komentovala tehdy Čubovo vítězství jeho protikandidátka Gajdůšková. Poukázala tak na netransparentní financování Čubovy kampaně, které kritizovaly i nevládní organizace.

František Čuba  (narozen 23. ledna 1936 v Březové, tedy kousek od Slušovic) je český agronom, známý jako bývalý předseda JZD Slušovice. Vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Praze. Od vysoké školy byl členem KSČ, v roce 1993 vstoupil do ČSSD a od roku 2010 je členem Strany práv občanů (SPO), za niž dvakrát neúspěšně kandidoval do sněmovny. V krajských volbách v roce 2012 z posledního místa na kandidátce uspěl a stal se zastupitelem a neuvolněným radním. V únoru 2013 mu nabídl budoucí prezident Miloš Zeman místo poradce prezidenta v oblasti zemědělství a hospodářství, které Čuba přijal. V témže roce mu prezident Zeman udělil medaili Za zásluhy. V říjnu 2014 byl Čuba zvolen senátorem za obvod č. 78 - Zlín. Senátorský mandát má do října 2020. Až mu bude končit, bude mu 84 let, už nyní byl ale nejstarším senátorem v den svého zvolení.