Soudce, který si vymyslel soudní líčení, rezignoval

Praha - Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy, který si předčasem vymyslel soudní líčení, rezignoval na post soudce. Za stejný prohřešek mu pražský vrchní soud loni odejmul talár, Nejvyšší soud ale pak v březnu toto rozhodnutí zrušil a Nagyho potrestal snížením platu o čtvrtinu na půl roku, soudit mu ale nezakázal. S tím ale nesouhlasil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, podle kterého Nagy zneužil pravomoc veřejného činitele. Pospíšil na něj podal trestní oznámení. Nyní jeho odstoupení uvítal.

Rozhodnutí svého podřízeného přivítal i předseda boleslavského soudu Jiří Rajm, který trval na odvolání Nagye z funkce i po rozhodnutí NS. Podle něj se v souvislosti se soudcem objevily v poslední době další problémy, konkrétní však být nechtěl. „Jsem rád, že se ta věc vyřešila tímto způsobem. V poslední době se totiž objevily i další problémové okolnosti týkající se bývalého soudce Nagye, které však nyní nechci komentovat,“ řekl s tím, že absence jednoho soudce chod instituce nijak neohrozí.

Nagy před časem zmeškal soudní jednání, vymyslel si a zaprotokoloval závěrečnou řeč obhajoby a vynesl rozhodnutí, jako by se líčení opravdu uskutečnilo. Nadřízení mu kromě lží a falšování jednání vytýkali také průtahy. Nagy se bránil tím, že prý byl ve stresu a projevily se u něj příznaky choroby.