Na dopravních značkách se mají objevit segwaye, brusle i žáby

Od ledna by se na tuzemských silnicích mohly začít objevovat nové dopravní značky. Počítá s tím vyhláška ministerstva dopravy. Mezi stávající značky by se měla zařadit třeba doplňková cedule označující jezdce na kolečkových bruslích nebo na vozítku segway. Na pohyb zvířat by mohly upozorňovat piktogramy dalších živočišných druhů, jako je kůň nebo žába.

Úřad plánuje ve vyhlášce zařadit mezi současné značky například ceduli upozorňující na zvýšený pohyb chodců, doplňkové cedulky označující jezdce na kolečkových bruslích a na vozítku segway a chystá se i značka zákazu předjíždění pro kamion. Ta má obecně znamenat zákaz vozidlům s hmotností nad 3,5 tuny opustit pravý jízdní pruh na komunikaci, která má dva a více pruhů.

Vyhlášku teď ministerstvo dopravy poslalo k připomínkování. Platnost vyhlášky se předpokládá od ledna 2016. Staré typy značek by pak měly být na silnicích postupně nahrazovány novými. Nejpozději by se na silnicích měly objevit do konce roku 2025.

Na značky se dostanou i jiná zvířata než jelen a kráva

Na cedulích upozorňujících na pohyb domácích a divokých zvířat by se mohla objevit i další zvířata. „Dnes existuje pouze symbol krávy (obecně dobytek) a skákající jelen (pohyb lesní zvěře). Nově bude možné na značku umístit i symbol jiného zvířete - koně, žábu a další. Budou označovat zónu, kde zvěř migruje přes komunikaci,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Kromě přehlednějšího označení zvěře migrující přes komunikace mají nové dopravní značky upozornit řidiče třeba i na to, že vjíždí do emisní zóny, kde je pohyb vozidel omezený podle ekologické kategorie motoru.

Dopravní značky
Zdroj: Mlejnková Alexandra/ČTK

Mění se zákon o provozu na komunikacích

Vyhláška souvisí s připravovanou změnou zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ten mimo jiné začleňuje síť rychlostních silnic do kategorie dálnic druhé třídy a na části silnic prvních tříd umožňuje zvýšit nejvyšší povolenou rychlost na 110 kilometrů v hodině. Ministerstvo současně přistoupilo k obměně některých dopravních značek s cílem zpřehlednit jejich význam pro řidiče, uvedlo v materiálu ministerstvo.