Zaplatili jste městské policii za jízdu na červenou? Možná dostanete peníze zpět

Praha - Řidiči, kteří dostali pokutu a body od městské policie za jízdu na červenou, mají možnost požadovat zrušení trestu. Vyplývá to ze zjištění České televize, která již dříve upozornila na názor ombudsmana, podle kterého městští strážníci nemohou pokutovat za jízdu na červenou. Teď se ukazuje, že nařízení, které k tomu vydalo i ministerstvo dopravy, má navíc zpětnou platnost nejméně do roku 2006. Například pro pražský magistrát by to znamenalo, že by lidem musel zpět vyplatit více než 18 milionů korun.

Řidička: „… Svítí zelená odbočovací šipka doprava, … ale asi v momentě, kdy jsem projížděla, zhasla. Rovně svítila červená. Za mnou byli městští strážníci, předjeli mě s majáčkem, zastavili a pokutovali.“


Řidička tak dostala pokutu od městských strážníků, kteří však podle ní postupovali nezákonně. Nyní jí může pomoci nový dokument, který ministerstvo dopravy rozesílá všem krajským úřadům. Resort tvrdí, že městští strážníci nemohou v případě jízdy na červenou vybírat pokuty. To může jen státní policie nebo správní orgán. 

Městská policie - Za co může pokutovat
Zdroj: ČT24

Marek Illiáš, mluvčí ministerstva dopravy: „Uložení blokové pokuty za průjezd křižovatky na červenou městskou policií je v tomto případě nicotným aktem a zákon zde nezná promlčecí lhůtu.“

To nyní znamená, že o zrušení trestu můžou požádat stovky řidičů, a to minimálně za posledních pět let. Od roku 2006 totiž platí nový správní řád, který upravil pravomoci strážníků. Ti mohou pokutovat řidiče za špatné parkování, rychlou jízdu nebo porušení zákazu vjezdu. O jízdě na červenou se ve správním řádu nic nepíše. Podle tiskové mluvčí ombudsmana budou lidé moci žádat zpět zaplacenou pokutu, a pokud se obrátí na registr řidičů, tak mohou žádat i smazání bodů, které jim přidělili. 

Městští strážníci se brání tím, že pokuty vybírají oprávněně. Světelná signalizace je podle nich místní úprava a zakazuje vjezd do míst, která jsou za semaforem.  

Například třeba jen v Praze dali městští strážníci pokutu za jízdu na červenou za posledních pět let více než sedmi tisícům řidičů. Pokud by všichni žádali zrušení trestu a vrácení peněz, pražský magistrát by jim musel vyplatit více než 18 milionů korun. Pražský magistrát teď čeká na stanovisko právníků, zda peníze za pokuty vracet, tak jak to doporučuje ombudsman.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)