Bývalý Rathův obhájce: Pacovský se s obhajobou sám nabídl

Praha – David Rath je v tuto chvíli bez advokátů. Ty, kteří ho obhajovali doposud, odvolal a nový obhájce Michal Pacovský se od případu distancuje. „Podle mých informací advokát Pacovský sám vyhledal doktora Ratha,“ uvedl bývalý advokát Davida Ratha Adam Černý s tím, že advokát Michal Pacovský požadoval, aby závěrečné řeči vedl sám, protože na ně má připravenou taktiku a strategii. „Doktor Pacovský měl řadu sofistikovaných a promyšlených postupů, jimiž tu řeč přednést,“ uvedl Černý.

„Následně proběhla schůzka s dosavadními zástupci,“ po níž plnou moc získal jen Pacovský a dřívější obhájci se své plné moci vzdali. Advokát Michal Pacovský argumentoval tím, že zná soudce Roberta Pacovského a ví, jak přednést závěrečnou řeč tak, aby ji soudce Pacovský vyslyšel. „Dohoda byla taková, že závěrečnou řeč 18.5. přednese advokát Pacovský,“ uzavřel Černý.

Soud: Rathova obhajoba se účelově snaží kauzu vrátit na začátek

Současný postup obhajoby bývalého poslance podle soudu vypadá jako snaha o vrácení kauzy na samý počátek, řekla mluvčí Krajského soudu v Praze, který případ projednává, Zuzana Steinerová. Rath minulý týden v pátek změnil advokáta, nový ho ale vzápětí odmítl zastupovat. Pokud Rath nesežene obhájce, přidělí mu jej soud. Exposlanec řekl, že jeho původní dva obhájci jsou připraveni pokračovat.

„Aniž by soud jakkoliv zpochybňoval právo kteréhokoliv z obžalovaných volit si v průběhu řízení obhájce, současný postup obhajoby po téměř dvouletém hlavním líčení na samém počátku závěrečných řečí vykazuje nepřehlédnutelné znaky účelovosti vedené snahou za každou cenu řízení dostat zpět na samý počátek soudního projednávání obžaloby,“ uvedla mluvčí.

Soud dnes poskytl Rathovi den na to, aby si sehnal obhájce. Podle Steinerové to je běžná lhůta. „Pokud by tak neučinil, ustanoví mu jej soud,“ dodala. Rath již řekl, že jeho předchozí obhájci Roman Jelínek a Adam Černý jsou připraveni pokračovat, totéž potvrdil Jelínek.

Novým obhájcem měl být podle plné moci z pátku Michal Pacovský, strýc soudce Roberta Pacovského, který případ řeší. Rath naznačil, že nastalá situace může být „hrou“ rodiny Pacovských. Soud to ale odmítá a mluvčí uvedla, že soudce Robert a advokát Michal Pacovští nejsou dlouhodobě v kontaktu. Jakákoliv komunikace mezi soudcem a kterýmkoliv z obhájců není podle Steinerové trestnímu senátu soudu známa. „Nikterak se o ni nezajímá ani nezajímal,“ zdůraznila mluvčí.

Rath: Pacovský trval na tom, že bude jediným obhájcem (zdroj: ČT24)

Podle žalobce Petra Jiráta je dnešní vývoj v případu připraven dopředu kvůli protahování hlavního líčení. Nový advokát má podle něj ze zákona nárok na prostudování spisu, čas ale prý není určený. Záleží na soudu, jakou lhůtu poskytne, a podle Jiráta to v této kauze mohou být zhruba dva týdny.

„V tomto stádiu nyní mnoho možností, jak proces prodloužit, není,“ domnívá se právník Jiří Jelínek, podle něhož může dojít k prodloužení procesu maximálně v řádu týdnů. „Plnou moc může obviněný svému obhájci odvolat kdykoli,“ poukázal Jelínek. „Hledají jiný důvod, proč by tam mohla být podjatost,“ dodal s tím, že volba Pacovského obhájcem, mohla být Rathovou taktikou. „To je ale jen moje interpretace,“ upozornil Jelínek.

Problém s novým advokátem mohl nastat kvůli spisovým značkám. Soud v únoru rozdělil kvůli průtahům kauzu týkající se 11 lidí do dvou částí. Devět obžalovaných dostalo v dubnu nepravomocně tresty od pěti do 7,5 roku vězení a podmínky, ve zbylé části je Rath a Lucia Novanská obžalovaná z organizování ovlivněných tendrů. První část má ve spisové značce rok 2013, kdy v srpnu hlavní líčení začalo. Část Ratha a Novanské má ve značce 2015. Advokát se údajně mohl domnívat, že bude řešit novou kauzu. Když se v sobotu dozvěděl, že je tomu jinak, vzal plnou moc zpět. Podle Ratha to ale nedává smysl, protože část případu ve spojení s firmami ještě není před soudem a obhájce měl ke všemu dnes přistoupit k závěrečné řeči.

Obstrukce a snaha oddálit vynesení rozsudku nejsou výjimečné. Před dvěma lety se s tím ve velkém setkal zlínský soud v případu šéfa česko-slovenské vyděračské skupiny Miroslava Masláka. Ten podal během procesu desítky námitek a stížností, které musel projednávat vrchní soud. Proces se protáhl na půl roku. „Například byla stížnost, že se paní přísedící usmívá,“ poznamenal soudce Radomír Koudela. Ani obstrukce ale Maslákovi nepomohly. V listopadu 2013 ho soud poslal do vězení na deset let. Pravomocným rozsudkem se bude ještě zabývat Nejvyšší soud, kam se obžalovaný dovolal.

Kauza Rath přehledně