Odsouzený „guru Jára“ skončil v rukou filipínské policie

Butuan – Na Filipínách byl zatčen Jaroslav Dobeš, zakladatel esoterické školy Poetrie známý jako „guru Jára“. Toho zlínský soud loni odsoudil za znásilnění k desetiletému trestu. Informaci v pondělí přinesl filipínský list The Standard News, podle něhož byl čtyřiačtyřicetiletý Dobeš zadržen v pátek příslušníky imigrační policie ve městě Dapa na ostrově Siargao.

Jaroslav Dobeš a jeho blízká spolupracovnice, čtyřicetiletá Barbora Plášková, byli loni zlínským soudem odsouzeni v nepřítomnosti. Oba totiž uprchli do ciziny. Dobeš dostal desetiletý trest, Pláškové soud vyměřil 9,5 roku vězení za znásilňování studentek školy. Oběma hrozilo až dvanáctileté vězení.

Filipínský list The Standard News přinesl v pondělí informaci o tom, že se úřadům povedlo Dobeše zadržet. Podle obyvatel ostrova Siargao Dobeš pravidelně přilétal na Filipíny a zase je opouštěl, a to od roku 2005, přestože v tomto roce byl vydán příkaz k jeho deportaci ze země.

„Odháčkováním“ prošly stovky žen

Dobeš alias „guru Jára“ podle obžaloby takzvaně „odháčkovával“ ženy a dívky na různých seminářích své komunity. Tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, které v nich zanechali dřívější sexuální partneři a které jim znemožňovaly žít plnohodnotný život. On pak tyto takzvané háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval.

Klientky školy však o této metodě nic nevěděly, většinou jim byla nabídnuta na konci i vícedenních seminářů, aniž věděly, jak metoda probíhá. Některé se bránily, většina z nich však po úvodním dechovém cvičení nebyla schopná ovládat své tělo a reagovat. „Ženy byly ve stavu, kdy se nemohly bránit zjevně provedenému aktu, o který nestály,“ potvrdil už dříve anesteziolog a soudní znalec Pavel Hude. Lektorky školy v čele s Pláškovou dívky většinou stimulovaly na pohlavních orgánech a řídily dechové cvičení, poté se nečekaně objevil Dobeš a zpravidla vykonal na ženách krátkou soulož.

Podle obžaloby, která popisovala osm takových případů v letech 2004 až 2007, se u poškozených projevila posttraumatická stresová porucha. Semináře se konaly na několika místech včetně domu ve Zlíně nebo statku v obci na Olomoucku. Podle státní zástupkyně Dobeš školu vytvořil jako zdroj své obživy. „Odháčkováním“ podle obžaloby prošlo asi 350 žen. Řada z nich se mu podrobila dobrovolně, jiné však nikoli.

Dobeš byl podle svědkyň ve své komunitě velmi ctěn a obdivován. Škola Poetrie nabízela semináře jógy, tantry, astrologie či práce s energií. „Pan Dobeš byl při léčebném rituálu přesvědčen, že zájemkyně jsou seznámeny s tím, že ho chtějí dobrovolně podstoupit,“ hájil u soudu svého klienta advokát Libor Knot.

Psycholog Dobeše označil za narcistického člověka, který zneužívá ženy v tísni. Plášková si k němu údajně vytvořila patologickou vazbu.