Nejcennější příroda se má otevřít turistům, vláda souhlasí

Ve všech čtyřech národních parcích by se měla nejcennější příroda více otevřít turistům. Zásadně by se tak upravila pravidla v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Vláda totiž schválila novelu zákona o ochraně přírody. Ta by mohla ukončit i spory o Šumavu mezi místními obcemi, ministerstvem i ekologickými aktivisty. Už nyní ale hlavně svaz šumavských obcí požaduje změny.

Krajina bude mnohem volněji přístupná, přesto zůstanou výjimky. Zajistí je klidová území na území parků, která budou podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) ve většině případů menší než stávající první zóny. „Jsou místa, kde by člověk svou nadměrnou návštěvností mohl rušit nebo něco poškozovat. Je tam tedy nástroj, aby správa vyhlásila klidová území, která budou uzavřena pro návštěvníky,“ vysvětlil pověřený ředitel šumavského parku Pavel Hubený. Na vybrané úseky se bude omezení vstupu vztahovat jen po určité části roku, třeba mimo dobu jarního hnízdění a vyvádění mláďat některými druhy ptáků. „Co je, a není klidové území bude navrhovat správa na základě odborných analýz,“ dodal Hubený. Dosud platil zákaz vstupu mimo vyznačené cesty na celém území první zóny.

Podle novely mají vzniknout místo tří zón ochrany přírody čtyři. Zásadní je, že zóny se budou moct měnit nejdříve po patnácti letech. Podle Brabce, který zákon předkládal, by to mělo zabránit účelovým změnám rozdělení zón a přístupu k ochraně přírody podle toho, kdo je zrovna ministrem nebo ředitelem parku. „Nemyslím si, že by to bylo něco děsivého. Máme teď platnou zonaci z roku 1995, všichni cítíme, že už je přežitá, že je potřeba s tím něco udělat,“ řekl Hubený, „řekněme, že do dvou let budeme mít novou zonaci, která bude moderní, bude reagovat na stav, který je v přírodě, a pak se klidně patnáct let nemusí nic dít. Příroda je dynamická, budeme sledovat, jak se naše opatření budou naplňovat.“ Nově se pak ruší i zákaz rozdělávání ohňů v obcích nebo se umožňuje v obcích národního parku vjezd i mimo silnice a komunikace.

Richard Brabec
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Šumavští se obávají snížení vlivu obcí

Některé obce a kraje daly najevo, že se jim ale návrh ministerstva nelíbí. Rozpory z připomínkového řízení stále trvají u dvou krajů - Plzeňského a Jihočeského. Chtějí pro parky samostatné zákony nebo zachování současného režimu. Svaz obcí Národní park Šumava se obává, že se novelou sníží postavení a vliv obcí, které se nacházejí na území národních parků. „Mám celou řadu velmi negativních reakcí od samospráv z Národního parku Šumava i od obou krajů,“ uvedl poslanec Jan Zahradník (ODS), který se na životní prostředí specializuje. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale pokládá vládní novelu za systémovější řešení než schvalovat samostatné zákony pro jednotlivé národní parky.

Ekologové z Hnutí Duha novelu vítají, norma podle nich jasně říká, že posláním národních parků je zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů na převažující rozloze území. Nicméně poukazují na problematická ustanovení v ochraně lesů a divočiny.

Na konci loňského roku sněmovna zamítla senátní návrh zákona o Národním parku Šumava, který odmítla. Brabec pak přislíbil vznik ministerské novely, která má být kompromisem přijatelným pro všechny.

Vydáno pod