Nový protihlukový zákon? Koncerty už prý zdraví neškodí

Praha - Krátkodobé překročení hlukových limitů už hygienici nebudou muset řešit. Počítá s tím návrh protihlukového zákona z pera ministerstva zdravotnictví. Jedná se třeba o hlasité hudební produkce. Studie totiž prokázaly, že lidskému zdraví neškodí. O tom, jestli je povolí nebo ne, by tak rozhodovaly jen obce. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Nový zákon ukládá státu, aby se soustředil na prokazatelně škodlivý a dlouhodobý hluk v okolí silnic nebo železnic.

„Žádná studie zatím neprokázala, že by takovéto krátkodobé působení hluku působilo negativně na lidské zdraví,“ cituje Danu Potužníkovou z Národní referenční laboratoře pro komunální hluk. Podle ní by se stát měl zabývat primárně situacemi, kdy hlučné prostředí zdraví opravdu poškozuje, což se týká například obyvatel v okolí silnic a železnic. „Otázky komfortu svých obyvatel by měly řešit samy obce, jež takové akce povolují. Není možné, aby si samosprávy braly hygienika jako rukojmího a říkaly mu, máme tady podnět, konej,“ řekla MfD Potužníková s tím, že hygienici by měli jen doporučit, jaký hluk je možno ještě akceptovat, a finální rozhodnutí, zda akci povolit, by mělo být právě na obcích. 

Měření
Zdroj: ČT24

Starostové ale upozorňují, že na jejich zákaz organizátor často nebere žádný ohled. Uznávají však, že ani hygienické stanice obyvatele před hlukem neochrání. „Správní nebo přestupkové řízení totiž můžeme zahájit až tehdy, kdy akce proběhne,“ řekla MfD Pavla Adamcová, starostka Hodslavic u Nového Jičína, kde se v létě konala nepovolená technoparty, ale organizátoři ji ukončili o den dřív právě kvůli riziku vysoké pokuty za překročení hlukových limitů. 

Výstavbu protihlukové stěny si budou v mnoha případech hradit obyvatelé sami

Nový zákon by podle představ odborníků měl také řešit běžnou denní praxi, která prodražuje dopravní stavby. Investor si totiž pořídí levný pozemek pro novou zástavbu, i když ví, že v sousedství je vyprojektovaná nová silnice. Ve chvíli, kdy se na ní rozjedou auta, požaduje u domu vybudování protihlukových zdí. Nová legislativa by měla v takovém případě stanovit
jasné pravidlo - pokud obyvatel domu u silnice bude požadovat výstavbu protihlukové stěny, bude si ji muset zaplatit, píše Mladá fronta Dnes.
   
Věcný záměr zákona teď dokončuje ministerstvo zdravotnictví, vládě by se měl dostat na stůl do poloviny příštího roku, dodává MfD.

Protihluková stěna
Zdroj: ČT24