Největší nádorový zabiják je rakovina plic

Pět a půl tisíce lidí v ČR ročně zemře na rakovinu plic. Léčba šitá pacientům na míru, takzvaně personalizovaná, sice zvyšuje jejich naději na delší život, až čtvrtina z nich se k ní ale nedostane včas. Sedm z osmi nemocných zemře do pěti let od stanovení diagnózy. A s rostoucím počtem kuřaček se také zvyšuje i množství nádorů právě u nich.

„Zlepšení záchytu nemocných, u kterých bychom diagnostikovali genetické změny v karcinomu plic, je možné jen tehdy, pokud navážeme spolupráci v celém diagnosticko-terapeutickém procesu,“ uvedl předseda Společnosti českých patologů profesor Aleš Ryška.

Čeští pneumologové nasadili některou z forem personalizované medicíny doposud více než 6 tisícům nemocných s nemalobuněčným nádorem plic. Počty by rozšířením diagnostiky na větší počet pacientů sice stouply, nárůst jen z tohoto důvodu by ale nebyl dramatický.

  • Rakovina plic byla na začátku 20. století raritou. V současnosti představuje jeden z nejčastějších typů
  • Lékaři odhadují, že v roce 2015 odhalí 7600 nových pacientů s rakovinou plic. Přitom 80 procent z nich onemocnělo kvůli kouření
  • Velmi těžký kuřák, který třeba 45 let kouří krabičku denně, je vystaven zhruba třicetkrát vyššímu riziku nádoru

Hlavní nárůst počtu léčených lze podle Ryšky očekávat spíše od toho, jak se objevují nové typy léčby a nové léky, které postupně začínají postihovat i další podskupiny rakoviny plic. „V tuto chvíli máme léky proti dvěma hlavním mutacím. Pokud se začne léčba rozšiřovat s novými léky i na další molekulární podtypy, lze očekávat nárůst dalších léčených,“ shrnul předseda patologů.

Personalizovaná léčba, neboli šitá na míru danému pacientovi, má na rozdíl od klasické chemoterapie či ozařování méně vedlejších účinků, a u správně vybraných pacientů je účinnější. „Bohužel rakovina plic je většinou odhalena až v pokročilém stadiu, kdy už není možné kompletní odstranění nádoru. Personalizovaná medicína umožní u nemocných, jejichž nádor má charakteristické genetické znaky, blokovat bujení,“ shrnul předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti profesor Vítězslav Kolek.

Stan proti melanomu v Praze odhalil u pěti procent návštěvníků zhoubný nádor

Koncem dubna proběhla v centru Prahy tradiční preventivní akce Stan proti melanomu, během dvou dnů lékaři zjistili 87 pozitivních nálezů zhoubných nádorů. Svá znaménka si nechalo vyšetřit 1714 lidí. Letošní vyšetřovací a preventivní akce míří na muže 50+, kteří jsou ve zvýšeném riziku zhoubného kožního nádoru.

Události: Rakovina plic je nejčastější (zdroj: ČT24)

„Náš typický pacient je muž, čtyřiapadesátník, který přijde s relativně pokročilým melanomem na zádech. Pánové například na zahrádce pracují od jara do podzimu bez košile i fotoprotekce, a aby jim slunce nesvítilo do obličeje, nastavují se mu zády. Přijdou, až když jim melanom začne krvácet přes košili. To už je z hlediska uzdravení většinou dost pozdě,“ říká Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Akce pokračuje v těchto dnech také v Brně a Ostravě.

Vydáno pod