Ratha stále bolí hlava, k soudu možná opět nedorazí

Praha - Obžalovaný David Rath se stále necítí dobře. Ve středu jeho zdravotní stav ale zhodnotil soudní znalec a jeho závěry zazní při pondělním pokračování soudu. Sám Rath přitom nevylučuje, že se ani příští týden k soudu nedostaví.

Události ČT: David Rath má po otřesu mozku stále problémy (zdroj: ČT24)

Bývalý hejtman David Rath tvrdí, že se po pádu z kola stále ještě necítí dobře. Už kvůli tomu promeškal tři dny soudního přelíčení, další termín zasedání soudu je v pondělí. Na návrh žalobce Petra Jiráta rozhodl soudce Robert Pacovský, aby soudní znalec přezkoumal Rathův zdravotní stav. Ten už Ratha ve středu navštívil, jeho závěr ale exhejtman nezná. „To se musíte zeptat, až přijde výsledek,“ řekl Rath. „Je tam několik lékařských zpráv a z nich je možné si udělat obrázek. V mém zájmu je dát se dohromady,“ dodal.

Rath by mohl skončit ve vazbě

Podle mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzany Steinerové by měl zdravotní posudek ukázat, zda je obžalovaný schopen účasti na hlavním líčení. Státní zástupce totiž navrhuje pro Davida Ratha vazbu, pokud se ukáže, že zranění není vážné a dovoluje mu chodit k soudu, ale Rath se mu úmyslně vyhýbá. „Protože doktor Rath si skutečně nebude určovat, jestli k soudu přijde, nebo nepřijde,“ řekl dříve státní zástupce Jirát. David Rath to označil za šikanu, a dokonce tvrdil, že se po slovech žalobce zhoršily jeho bolesti hlavy. Vedle očividného zranění nohy, po kterém kulhá, si poranil i hlavu, která podle Ratha také ještě není moc v pořádku. Musel přerušit i svou lékařskou praxi v Hostivicích. Objednané pacienty převzala jeho žena.

I soud zatím odmítá do pondělního líčení o znaleckém posudku podrobně informovat. V procesu s Davidem Rathem zbývá dokončit dokazování, o termínu rozsudku nechce zatím soud spekulovat. Většina Rathových spoluobžalovaných už si prvoinstanční rozsudek vyslechla. Nejpřísněji potrestal soud za manipulaci se zakázkami sedmi a půl lety za mřížemi Petra Kotta a jeho manželku Kateřinu.

Kauza Rath přehledně