Třídit odpad už bude možné i na nádražích, dostanou 1800 nádob

Na více než pěti stovkách vlakových nádraží v Česku by se už brzy mohly vytřídit stovky tun odpadků. Cestující je totiž nově budou moci dávat do speciálních košů. Celkem 1865 nádob na třídění papíru, plastu, skla, kovů a směsného komunálního odpadu nainstaluje ještě letos chráněná dílna. Dosud byly kontejnery na tříděný odpad jen na hlavním nádraží v Praze.

Nové koše by se měly dostat na ta nádraží, kde se denně pohybuje více než 300 cestujících. Lidé je najdou například na brněnském hlavní nádraží, v Liberci, Pardubicích nebo ostravských i plzeňských nádražních stanicích.

Dvaačtyřicet speciálních košů přibude i na nástupištích hlavního nádraží v Praze, které zatím třídilo jako jediné. Loni se zde podle Českých drah sebralo 0,43 tuny plastů, 0,72 tuny papíru a lepenky a až 58,22 tuny směsného komunálního odpadu.

Projekt za 24,6 milionu korun je hrazen z evropského Operačního programu Životní prostředí. Ministerstvo ho připravilo ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením. Jednou z podmínek proto bylo, aby vítězná firma zaměstnávala víc než 50 procent osob se zdravotním handicapem.

Vyhrála chráněná dílna GERLICH ODRY, s. r. o., která musí zakázku dokončit do konce října. Od listopadu už musí být všechny kontejnery osazené. „Pro naši firmu se jedná prakticky o největší zakázku v historii podniku. Práci díky tomuto projektu má na víc než půl roku 10 lidí se zdravotním postižením,“ uvedl jednatel firmy Zdenek Mateiciuc.

Podle ministra se uvidí, jak bude projekt užitečný. Pokud ano, bude ministerstvo s Českými drahami a Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) uvažovat o jeho pokračování. Generální ředitel SŽDC Pavel Surý připustil, že se na nádražích mohl třídit odpad už dříve. Dosud se třídil jen v kancelářích. „Na nádraží tento nápad doposud nepřišel. Částečně to bylo způsobeno tím, že se už nejméně tři roky hovoří o převodu nádraží z Českých drah na SŽDC, což se ještě neuskutečnilo, ale budeme doufat, že se tak stane,“ dodal. 

Ministr představil nádražní kontejnery na tříděný odpad (zdroj: ČT24)