Evropská komise uvolnila tři miliardy pro české zdravotnictví

Česko může čerpat další peníze v rámci integrovaného operačního programu. Evropská komise v úterý potvrdila závěry auditu ve zdravotnictví, který loni provedl expertní orgán ministerstva financí. Zdravotnictví tak může využít zhruba tři miliardy a tři sta milionů korun. Program byl od minulého roku pozastavený. Audit ukázal chyby za celkem 300 milionů korun. Evropská komise za to strhla z programu 78,5 milionu. Nemocnice, které chybovaly, budou muset peníze vrátit. Částku ale budou moci využít další příjemci.

Prověrka ministerstva financí proběhla v českých nemocnicích v červnu a červenci loňského roku. Týkala se čerpání evropských peněz z let 2008–2013 na nákup přístrojů a vybavení onkologických a traumatologických center. Podle ministerstva financí se objevilo podezření, že by projekty mohly být předražené, a ne podle pravidel veřejných zakázek. Auditoři zkontrolovali 20 projektů ve 28 nemocnicích.

Prověrka ukázala, že z 200 kontrolovaných nákupů pro nemocnice bylo 50 zdravotnických přístrojů předražených: celkem o 112 milionů korun. Navíc prý u dalších zakázek dohromady za čtvrt miliardy nemocnice porušovaly zákon o zadávání veřejných zakázek. Ředitelé nemocnic ale namítali, že byl audit neprůhledný a jeho výsledky dané předem. Výsledky auditu loni znesvářily i ministry zdravotnictví a financí.

Auditem se podrobně zabývali i Reportéři ČT, kteří mělo jeho závěry exkluzivně k dispozici.

Náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht dnes zopakoval, že resort postupoval podle zákona o finanční kontrole. Audit byl podle něho nezávislý a kvalitní a vyžádala si ho Evropská komise, která určila projekty i metodiku jejich kontroly. Zadání přišlo už v roce 2013. „Hlavní problém České republiky není audit, ale zjištění, která našel. Cílem je, aby se takové chyby už nestávaly,“ dodal náměstek.