Šéf zkrachovalé Clanroy je na útěku. Soud vydal příkaz k zadržení

Pražský městský soud vydal příkaz k zadržení někdejšího šéfa zkrachovalé dražební společnosti Clanroy Milana Kremela. Je podezřelý z účasti na jednom z největších podvodů posledních let, při němž přišly některé státní firmy o více než sto milionů korun. Kremel je ale podle soudu na útěku, už dříve poslal prohlášení, že se v Česku necítí bezpečně. Pokud se nepodaří stíhaného muže zadržet, vydá soud evropský i mezinárodní zatykač.

Dražební firma Clanroy prodávala nepotřebný majetek státních firem. Například rekreační středisko Českých drah u Máchova jezera za půl druhého milionu. Podle mluvčího drah Radka Joklíka připravila společnost Clanroy státní podnik o 69 milionů. Výnosy společnost Českým drahám neplatila výnosy z dražeb dlouhodobě, proto na ni ČD podaly trestní oznámení. Nyní jim nezbývá než čekat na výsledky vyšetřování. Dalších padesát milionů měla firma zpronevěřit také Lesům ČR. Firma Clanroy přitom byla třetí největší dražební společností za rok 2013.

Kremel před nedávnem poslal soudu prohlášení, že se obává o svůj život a že v Česku v obavě o svou bezpečnost nemůže zůstat. „Mám vážné obavy o svůj život a vše se vyhrotilo natolik, že jsem usoudil, že můj život je v tuto chvíli v ohrožení a že pobyt v České republice pro mne není ani náznakem zcela bezpečný,“ stojí v jeho dopise. Také jeho advokátka Petra Lamková už dříve uvedla domněnku, že její klient na území ČR nepobývá.

Soud vydal zatykač na Milana Kremela (zdroj: ČT24)

V obsáhlém prohlášení soudu také Kremel popsal, že byl jen bílým koněm. Skupina podnikatelů, pro které pracoval, podle něj úmyslně připravila o majetek řadu realitních firem. Policie s vyšetřováním ještě neskončila a v současnosti nevylučuje, že kromě hledaného podnikatele obviní i další lidi. Zatím se jí ale nepodařilo zjistit, kam peníze po zkrachovalých firmách zmizely.