Ovládnutí firmy na základě falešných listin? Policie šetří možný podvod

Praha - Policie vyšetřuje možný podvod za stovky milionů korun. Týká se obchodního domu v Českých Budějovicích. Kriminalisté podezírají podnikatele Milana Kožíška, že obchodní dům ovládl na základě falešných listin. Podnikatel Kožíšek figuruje v několika kauzách, například v 90. letech se prohlašoval za majitele zlatých dolů v Ugandě a v tuzemsku lákal lidi k investicím.

Advokáti původního majitele českobudějovického obchodního centra popisují způsob, kterým ovládl Milan Kožíšek firmu jako krádež za bílého dne. „Pravděpodobně k tomu došlo protiprávním jednáním. Soud řekl, že ta smlouva nevznikla,“ říká advokát Tomáš Pelikán.

„Já si na to nedělám nárok, já jsem to v roce 2007 koupil,“ tvrdí Kožíšek.

Soud ale v jednom z obchodních sporů zatím nepravomocně řekl, že smlouva, kterou se Kožíšek ohání, je neplatná. Navíc ho v odůvodnění rozsudku označil za nevěrohodného: "K uzavření smlouvy nedošlo a akcie (…) na žalobce (Kožíška) nikdy nebyly převedeny… (Kožíšek) svá tvrzení (…) v průběhu času měnil, což jen podporuje jeho nevěrohodnost."

Kauzu šetří policie a podle protokolů podezírá Kožíška z podvodu. Informace z probíhajícího vyšetřování zatím odmítá zveřejňovat. Kožíšek vylučuje, že by jednal podvodně.

Na konci 90. let se Kožíšek prezentoval jako majitel zlatých dolů v Ugandě. Podle médií ale nakonec nevytěžil ani gram. V jiných kauzách čelil řadě vyšetřování kvůli finančním podvodům a strávil také několik měsíců ve vazbě. Naposledy Reportéři ČT odhalili, že jednal za firmu, která pomocí údajně zfalšované smlouvy poslala do exekuce jednu pražskou polikliniku. (reportáž zde)

„Je to všechno podle stále stejné šablony,“ upozorňuje advokát Pelikán.

Kožíšek zatím nebyl v žádné kauze pravomocně odsouzený. V Česku podniká už téměř dvacet let, většina jeho firem sídlila na Václavském náměstí v centru Prahy, sám Kožíšek má trvalou adresu na Maltě.

Podezření kolem podnikatele Kožíška (zdroj: ČT24)