Sněmovna podpořila očkování proti pneumokoku pro seniory zdarma

Praha - Očkování proti pneumokokovým onemocněním by senioři mohli mít v budoucnu zdarma. Druhým čtením prošel ve sněmovně návrh, podle kterého by se vakcína lidem nad 65 let hradila z veřejného zdravotního pojištění. Na pneumokokové infekce, jako třeba zápal plic anebo zánět mozkových blan, umírá v pokročilém věku každý čtvrtý nakažený.

Očkování proti pneumokoku (zdroj: ČT24)

Vakcína proti pneumokoku vyjde na 1500 korun, v Česku se nechá očkovat jen zhruba půl procenta seniorů. „Důchodci mají malé penze, já jsem tak na hraně, takže pro mě by bylo velice složité vynaložit na to peníze,“ popisuje problém seniorka Erika Rulfová. „Nejedná se jen o zápal plic, proti kterému může vakcína chránit, ale jsou to i invazivní onemocnění velmi nebezpečnými kmeny, které mají úmrtnost až 50 procent,“ vysvětluje Eva Topinková, přednostka Geriatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.

„Domnívám se, že jestliže je možné zabránit, aby lidé umírali, tak stát má prostě konat,“ říká ředitel organizace Život 90 Jan Lorman. Tento argument přesvědčil i poslance. Otázkou je, jaké budou celkové náklady vakcinace. „V zásadě nejsme proti, ale nejdříve bude potřeba zpracovat nákladovou analýzu,“ sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

„Na základě dlouholetých zkušeností z Velké Británie a Německa, kde se očkuje 4,5 až 5 procent seniorské populace, mluvíme v případě České republiky o 150 milionech,“ odhaduje předkladatelka návrhu Radka Maxová (ANO). Odborníci uvádí, že léčba nemocí způsobených pneumokokem stojí ročně okolo miliardy korun. Návrhem hradit očkování seniorům se bude na příštím jednání podrobně zabývat zdravotnický výbor.

Jiří Běhounek (vlevo) jako nový šéf správní rady VZP
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Projekt očkování proti pneumokokům už v minulosti předložil ředitel VZP Zdeněk Kabátek správní radě a ta ho schválila. Nabídku by podle VZP mohlo využít asi 10 tisíc pojištěnců, pojišťovna na ni vydá 13 milionů korun.

Vydáno pod