Za rozhovor o pandurech se Mafra Bartákovi už neomluví

Praha – Vydavatelství Mafra se podle rozhodnutí vrchního soudu nemusí omluvit Martinu Bartákovi za text, který se týkal nákupu obrněných transportérů Pandur a role, kterou v něm měl někdejší ministr obrany sehrát. Mafra se přitom Bartákovi již omluvila, protože jí to v minulosti soud pravomocně nařídil. Verdikt však poté zrušil Nejvyšší soud.

Právě proto, že se vydavatelství již omluvilo, uzavřel Vrchní soud v Praze vleklý spor mezi Mafrou a Martinem Bartákem verdiktem, že se již omlouvat nemusí. Podle dnešního verdiktu nemá Barták na omluvu nárok proto, že už byla jednou zveřejněna a soud nemůže o stejné povinnosti rozhodovat dvakrát.

Nejvyšší soud přitom předchozí pražský verdikt zrušil proto, že z původního rozsudku nařizujícího omluvu nebylo jasné, proč Bartákovo právo na ochranu osobnosti dostalo přednost před právem novinářů na svobodu projevu.

Martin Barták, který byl před angažmá ve Fischerově vládě také prvním náměstkem ministryně obrany Vlasty Parkanové, se s Mafrou soudil kvůli rozhovoru s manažery rakouské zbrojovky Steyr, která pandury vyrábí. Vyšel v roce 2010 v deníku Mladá fronta Dnes s titulkem „Víme, že je zakázáno uplácet, ale…“. Autor rozhovoru v otázkách opakovaně zmiňoval Bartákovo jméno. Podle žaloby tak vyvolával dojem, že existují informace a případné důkazy o tom, že Barták v souvislosti s uzavíráním smlouvy o nákupu pandurů přijal úplatek.

Nákup pandurů původně schválila vláda Jiřího Paroubka v roce 2006. O rok později nová Topolánkova vláda od zakázky ustoupila, později ale uzavřela novou s cenou o šest miliard korun nižší. Kvůli nákupu pandurů čelí obžalobě Topolánkův blízký spolupracovník Marek Dalík, který podle státního zástupce žádal za obnovení zakázky zhruba půlmiliardový úplatek. Barták byl obžalován z korupce u jiné armádní zakázky – požadoval prý úplatek přes 80 milionů korun od představitelů Tatry. Pražský vrchní soud jej však na sklonku loňského roku pravomocně zprostil viny.

Vydáno pod