Rath je sice z nemocnice venku, k soudu ale zatím nemůže

Praha – David Rath je z nemocnice doma. Hospitalizován byl od neděle, kdy podle jeho advokáta Adama Černého havaroval při jízdě na bicyklu. Kvůli hospitalizaci nepřišel bývalý ministr a hejtman v pondělí k soudu. Černý oznámil, že Rath nepřijde k soudu ani ve středu, na kdy soudce kvůli pondělní nepřítomnosti jednoho z obžalovaných odročil hlavní líčení.

David Rath sice může z nemocnice odejít, podle obhájce ho však lékaři propustili do domácího léčení. Není proto možné, aby již ve středu přišel k soudu. Adam Černý dostal od soudce Roberta Pacovského nakázáno, aby zjistil, zda by Rath souhlasil, aby hlavní líčení prozatím pokračovalo i bez jeho přítomnosti. Advokát však dnes uvedl, že Rathův souhlas nepředpokládá.

David Rath v neděli spadl z kola, podle policejní mluvčí po nehodě upadl do bezvědomí, poté sdělil, „že z kola spadl sám, a to díky své nevolnosti“. Sám bývalý hejtman vzkázal prostřednictvím ČTK, že si nic nepamatuje. „Prosím o pár dní klidu,“ uvedl.

Kvůli Rathově nepřítomnosti neproběhlo v pondělí soudní líčení v jeho korupční kauze. Soudce Pacovský jednání odročil na středu. Pokud Rath nebude souhlasit s pokračováním bez něj, může soudce jednání buď znovu odročit, nebo rozdělit. K tomu přitom již v případě, ve kterém Rath také figuruje, došlo. Kvůli opakovaným průtahům soudce vyčlenil obžalobu Davida Ratha a Lucie Novanské z původního případu s jedenácti obžalovanými. Ve druhé větvi případu, který se týká manipulace s veřejnými zakázkami, již padly nepravomocné tresty. V případě Ratha a Novanské měl být rozsudek znám nejpozději v polovině května, pokud se ale Rathova hospitalizace protáhne a exhejtman bude dál trvat na své účasti u soudu, konec procesu se tak opět oddálí.

V hlavní části kauzy už soud za manipulování veřejných zakázek ve Středočeském kraji poslal v dubnu Petra a Kateřinu Kottovy za mříže na více než sedm let. Součástí trestu je i propadnutí majetku v celkové výši kolem čtyřiceti milionů korun. U dalších šesti odsouzených dosahují tresty od podmínek až k pětiletému žaláři. Spolupracující Ivana Salačová dostala tříletou podmínku na zkušební dobu pěti let, musí také zaplatit milion korun. Salačová dále nesmí vykonávat funkce ve statutárních orgánech firem. Rozsudek není pravomocný, dva odsouzení se odvolali.

Trestní stíhání Ratha se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Podle vyšetřovatelů bral úplatky, což ale Rath odmítá. Podle něj nebylo možné veřejné zakázky ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou. Hlavní líčení v Rathově části kauzy pokračovalo minulý týden po zhruba dvouměsíční přestávce. Rath tehdy dorazil se svým advokátem Černým, který soud požádal, aby znovu rozhodl o případném vyloučení soudce Roberta Pacovského z případu.