V Česku vznikne další registr. Bude evidovat pravomocné přestupky

Drobné krádeže, rušení nočního klidu, znečišťování veřejného prostranství nebo zakládání černých skládek. Za provedení podobných přestupků hrozí napříště jejich pachatelům nejen vyšší pokuta, ale i zápis v nově chystaném registru. Jeho zřízení v rámci novely zákona o přestupcích projednává v současnosti Poslanecká sněmovna.

Vláda souhlasila se zavedením centrálního registru přestupků již loni na podzim s tím, že chce jeho prostřednictvím efektivněji bojovat s drobnou kriminalitou a opakovaným pácháním přestupků proti majetku, občanskému soužití a veřejnému pořádku.

Ministerstvo vnitra si od opatření slibuje, že odradí recidivisty od možného opakování přestupků. Pokud totiž spáchají stejný čin třikrát, bude možné ho považovat za trestný čin a také uložit vyšší pokutu. Zápis do registru přestupků budou pravděpodobně provádět policisté. „Je určitě velmi důležité, abychom opravdu měli dohled nad tím, kdo páchá přestupky, což do dnešního dne nemáme,“ vysvětluje náměstkyně ministra vnitra Jana Vildumetzová.

Kdo neuklidí po čtyřnohém příteli, riskuje větší pokutu (zdroj: ČT24)

Počet přestupků, jen podle údajů policie, jde ročně do statisíců. Vloni bylo nejvíc drobných krádeží - téměř sto šedesát tisíc. Hned na druhém místě jsou přestupky proti občanskému soužití, mimo jiné rušení nočního klidu. A přesně na tohle reaguje zákon, který už prošel ústavně právním výborem. Čím více přestupků člověk spáchá, tím vyšší trest ho má čekat.

Statistika přestupků evidovaných pořádkovou policií
Zdroj: ČT24

Vyšší pokutu zaplatí například ti, kdož se dopustí přestupku znečištění veřejného prostranství. Týká se to i pejskařů, pokud po svém psovi při venčení neuklidí, nově mohou dostat pokutu až do třiceti tisíc. Vůbec nejdražší ale zůstane sankce za založení černé skládky. Dnes je to padesát tisíc korun, po schválení zákona půjde až o 75 tisíc.

Jeroným Tejc (ČSSD): „Bude tedy možné zjistit z jednoho místa, zda se některý člověk dopustil konkrétního přestupku na různých místech.“

Marek Benda (ODS): „V současné chvíli je to registr, ve kterém se povedou hlavně údaje, řekl bych, o těch slušných (lidech). Na ty neslušné mi to nepomůže, protože jestli z někoho 'nedostanu' pokutu dva tisíce, nevymůžu z něj ani dvacet tisíc.“