Kancléř Mynář neodevzdal majetkové přiznání, musí ke komisi

Uherské Hradiště - Hradní kancléř Vratislav Mynář musí k přestupkové komisi. Neodevzdal totiž majetkové přiznání. Řízení s ním zahájil Městský úřad v Uherském Hradišti, jak píše server Aktuálně.cz. Podle něj za takový přestupek může Mynář dostat pokutu až 50 tisíc korun. Sám kancléř České televizi řekl, že formuláře má vyplněné. Prý ale neví, kam je odnést.

Spis s Mynářovým případem se nejprve vydal z Uherského Hradiště do Prahy. Ministerstva vnitra a spravedlnosti ho ale poslala zpátky, aby rozhodli sami pracovníci městského úřadu. Vratislav Mynář dřív majetkové přiznání odmítal zveřejnit. „V tomto zákoně je nějaký paragraf č. 14, který jasně říká, že neexistuje správní místo, kam já mám majetkové přiznání odevzdat. Mám ho celou dobu v šuplíku a čekám na vyjádření relevantního orgánu, kterým v tomto ohledu je ministerstvo vnitra,“ uvedl Mynář pro ČT.

Pracovníci uherskohradišťského úřadu, pod který spadá Mynářovo trvalé bydliště v Osvětimanech, ale přesto s Mynářem zahájili přestupkové řízení. „Řízení ukončeno nebylo. Pan Vratislav Mynář je teprve předvolán k ústnímu jednání v rámci přestupkového řízení,“ řekl Aktuálně.cz mluvčí radnice v Uherském Hradišti Jan Pášma. Mynář prý ale o žádném přestupkovém řízení neví.

Úředníci se o Mynáře začali zajímat na základě podnětu pražské advokátky Petry Bielinové, která se v Mynářově rodném kraji zeptala, zda hradní kancléř nespáchal přestupek. Ukázalo se přitom, že úřady nevědí, kdo by měl o Mynářově možné chybě rozhodovat. „Takové přehazování případu jsem ještě nezažila,“ uvedla Bielinová.

K vyřešení případu má úřad čas do konce června. Pokud to nestihne, může být teoreticky přestupek promlčený.  Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) tvrdí, že Mynář by měl předkládat majetkové přiznání už nyní. Chce navíc během několika dní předložit vládě novelu upřesňující, kdo bude muset oznámení o svém majetku odevzdávat.

Novela také zvýší až na 250 tisíc korun pokutu za to, že politik zamlčí nebo nesprávně uvede některé údaje v majetkovém přiznání. Nově bude rovněž nutné odevzdávat oznámení ihned po nástupu do veřejné funkce.