Babiš chce vyšší platy ve školství či kultuře

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce jednat o selektivním navyšování platů ve veřejné správě. V příštím roce by podle něj měly platy více stoupnout například ve školství nebo kultuře. Babiš to řekl v pořadu Partie televize Prima. Návrh zákona o elektronické evidenci tržeb a současně s ním i návrh na snížení sazby DPH v oblasti stravovacích služeb chce ministr předložit na jednání vlády 6. května.

V debatě nad státním rozpočtem pro rok 2016, v němž ministerstvo financí navrhuje schodek 70 miliard korun, se Babiš podle svých slov nebrání ani zvyšování minimální mzdy. Naopak opět razantně odmítl kvůli neprůhlednému hospodaření ve zdravotnictví navyšování plateb zdravotního pojištění za státní pojištěnce.

Návrh zákona o elektronické evidenci tržeb plánuje Babiš předložit na jednání vlády 6. května. Ministerstvo financí stále počítá se spuštěním evidence tržeb od ledna 2016, které bude předcházet testování systému. S elektronickou evidencí tržeb však nesouhlasí řada subjektů, kromě opozičních TOP 09 a ODS třeba i koaliční lidovci.

Inspirací pro zavedení on-line evidence byly zkušenosti z Chorvatska. Ministerstvo si od ní slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, zejména DPH. Evidence by se měla týkat ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. U dalších činností bude záležet na tom, jak provoz systému vyhodnotí Finanční správa. 

Babiš dnes potvrdil, že ministerstvo společně s tímto návrhem navrhuje také snížení sazby DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent a zavádí jednorázovou slevou 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost tržby evidovat.