Důvěra v Sobotkův kabinet i Zemana se drží pod padesáti procenty

Prezidentovi Miloši Zemanovi důvěřuje 47 procent respondentů výzkumu CVVM. Jenom o bod hůř je na tom s důvěrou vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Od začátku roku se prezidentovi podařilo zvrátit výrazný propad důvěry z konce loňského roku a poslední čtyři měsíce se v průzkumech drží nad čtyřiceti procenty.

Meziměsíčně se důvěra v prezidenta nezměnila. Stejně jako v březnu mu podle průzkumu CVVM důvěřuje 47 procent lidí. Je to ale více než desetiprocentní nárůst oproti prosinci minulého roku. Nad čtyřiceti procenty se prezident držel i v prvních měsících tohoto roku. Prezidentovi častěji důvěřují respondenti starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci, lidé, kteří se politicky zařazují na levici a levý střed a příznivci ČSSD a KSČM.

Stabilně mezi čtyřiceti a padesáti procenty lidí se s důvěrou umisťuje vláda. Oproti březnu se její pozice zlepšila o jeden procentní bod na 46 procent. Vládě častěji důvěřovali zejména dotázaní s dobrou životní úrovní, řadoví zaměstnanci a nadprůměrné důvěře se vláda přirozeně těší mezi přívrženci koaličních stran (ČSSD, ANO a KDU-ČSL).

Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání s ministry
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Z dotazovaných institucí dosahují nejlepších výsledků mezi lidmi politici na komunální úrovni, i když v meziměsíčním srovnání došlo v dubnu k mírnému zhoršení důvěry. Obecnímu zastupitelstvu tak důvěřuje 64 procent dotázaných a starostovi o jedno procento méně. Po obecních reprezentacích si udržují nejvyšší prestiž krajská zastupitelstva, kterým věří 44 procent, a hejtmani s jedenačtyřicetiprocentní důvěrou.

CVVM pravidelně zjišťuje i spokojenost lidí s politickou situací. V aktuálním průzkumu ji vyjádřilo 19 procent občanů. Nespokojenost lidí klesla o procentní bod na 42 procent, naproti tomu o bod více lidí, a to 36 procent, uvedlo, že není ani spokojeno, ani nespokojeno. Centrum provedlo průzkum ve dnech od 4. do 13. dubna mezi 1011 lidmi.

Vydáno pod