Hrad potvrdil platy vedoucích pracovníků, Mynář má 119 tisíc čistého

Praha – Hrad zveřejnil platy a odměny vedoucích pracovníků prezidentské kanceláře. Informace ovšem nejsou konkrétně spojeny s funkcemi. Z tabulky, která uvádí čisté platy a odměny, vyplývá, že kancléř Vratislav Mynář průměrně dostává 119 636 tisíc korun měsíčně, podle doporučeného koeficientu 1,4 tedy přibližně 167 tisíc korun hrubého. Ředitelé odborů mají mezi 50 a 80 tisíci korun. Prezidentův kancléř se odtajnění platu dlouho bránil, kolik bere, řekl až na základě požadavků veřejnosti a po povolení Úřadu pro ochranu osobních údajů. V pátek v pořadu Interview ČT24 uvedl, že má každý měsíc na výplatní pásce zhruba 110 tisíc korun hrubého.

Tabulka s čistými mzdami, kterou dnes zveřejnila prezidentská kancelář, odpovídá té, kterou již v pátek zveřejnil server Lidovky.cz. Konkrétně z ní lze odvodit pouze platy kancléře Vratislava Mynáře a jeho zástupce Petra Mužáka. Další vedoucí zaměstnanci figurují pouze pod označením „Ředitel 1“ až „Ředitel 11“. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka má tabulka takovou podobu, aby se kancelář nedostala do střetu s Úřadem pro ochranu osobních údajů. „Zároveň – a to zdůrazňuji – postupujeme obdobně jako vláda Bohuslava Sobotky,“ dodal. Všechny uvedené platy jsou čisté s doporučením „pro potřebu zjištění výše hrubého měsíčního příjmu cca je možnost použít koeficientu 1,4“. Nejvyšší plat má kancléř s 78tisícovým základem a více než 41tisícovou odměnou, jeho zástupce má obě položky o necelých dvacet tisíc nižší.

Částka, kterou vydělává prezidentův kancléř, je relativně vysoká, a to nejenom v rámci státní sféry. Podle Olgy Folkové ze společnosti Bubeník Partners je necelých 170 tisíc korun hrubého platu „pro většinu střední manažerské nebo vrcholové manažerské populace docela slušný příjem. Existují v privátní sféře i vyšší odměny, ale zdůraznila bych, že jakýkoliv plat v této zemi, který je nad 150 tisíc, už je považován za velmi slušný příjem“. Dodala, že poměrně vysoké jsou u kancléře či jeho zástupce zejména odměny. Ty se podle ní u vrcholných manažerů většinou pohybují mezi 20 až 35 procenty.

Mynář své kritiky neobměkčil, chybějí jim jména a vadí zdržení

Oldřich Kužílek z nevládní organizace Otevřená společnost kritizoval, že v přehledu chybějí jména, popř. funkce jednotlivých ředitelů. „U takto vysoce exponovaných osob to možné je. To, že neznáme jména těch osob, je komplikace,“ podotkl.

Vratislav Mynář se zveřejněním platů dlouho váhal. Odkazoval na potíže Vrchního státního zastupitelství v Praze, které dostalo za zveřejnění platů svých zaměstnanců pokutu od Úřadu na ochranu osobních údajů. Prezidentův kancléř ale obdržel od ÚOOÚ kladné stanovisko. Podle Oldřicha Kužílka na ně ale kancléř čekat nemusel. „Když byl pan Mynář desítkami žádostí dotazován na nejvýše postavené, odmítal to rok a vyvolal spoustu kauz, spoustu nákladů i trestní oznámení. Přesně věděl, že porušuje právo, a nepotřeboval se ptát Úřadu na ochranu osobních údajů,“ řekl Kužílek. Zdržení kritizovala také opoziční poslankyně Věra Kovářová (TOP 09), která se již dříve podivovala, že platy zveřejněné nejsou. „Mně šlo o to, aby pan kancléř dodržel svoji zákonnou povinnost, a jestliže dostane žádost o poskytnutí informace, aby v zákonné lhůtě na tuto žádost odpověděl,“ uvedla.

Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky:

„Já jsem chtěl, aby ta informace byla ucelená, aby se to netýkalo jenom Vratislava Mynáře – abych předešel dalším dotazům ze strany novinářů na toho či kterého. Samozřejmě hlavním důvodem toho bylo schválení Úřadu pro ochranu osobních údajů. V momentě, kdy jsem to měl všechno pohromadě, tak jsem zveřejnil, jak jsem říkal, do druhého dne.“

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Kancléř prozradil svůj plat v pátek

Kolik bere on sám, prozradil kanceléř na konci minulého týdne. V rozhovoru pro Deník hovořil o 120 tisíci korunách včetně odměn. „Můj základní plat je necelých 80 000 korun, a když k tomu připočtu kvartální odměny, které jsou variabilní, dělá plat téměř 120 000 korun. Je to nejvyšší úřednický plat na Hradě,“ konstatoval. Jak ale vzápětí upozornil server Lidovky.cz, zapomněl dodat, že jde o čistý příjem. V Interview ČT24 potom uvedl, že jeho hrubý plat činí zhruba 110 tisíc korun.

Zveřejnění platů vrcholných zaměstnanců se ale Hrad bránil i za Václava Klause. Kancelář prezidenta republiky je v roce 2012 zveřejnila až poté, co prohrála soudní spor s Lidovými novinami, které tyto údaje požadovaly. Průměrný měsíční příjem vicekancléře Petra Hájka byl tehdy v prvním pololetí 111 666 korun, prezidentův tajemník Ladislav Jakl bral 103 786.

Vydáno pod