Romský policista z Česka dostane Řád britského impéria

Londýn – Řádem britského impéria vyznamená královna Alžběta policistu Petra Toráka. Informaci přinesl Český rozhlas. Českého Roma ocení za práci s britskou romskou komunitou, vyšetřoval i případy obchodování s lidmi.

Královna vyznamená Petra Toráka za jeho práci u britské policie i za působení v projektech pro romskou komunitu – je mj. spoluzakladatelem Asociace romských policistů. „Lidé vědí, že se na mě mohou kdykoli obrátit, i kdyby to mělo být ve 3 hodiny ráno. Většina lidí tu na mě má telefon a vědí, že se jim pokusím pomoct nebo jim poradím, za kým jít. Znamená to pro mě ještě větší zodpovědnost, protože reprezentuju romskou a česko-slovenskou komunitu v Peterboroughu,“ řekl Petr Torák rozhlasu.

V práci policisty se vedle problémů romské komunity pokouší zamezit obchodu s lidmi. Jak nedávno upozornil v ČT, je mezi oběťmi britských moderních otrokářů mnoho lidí z Česka a Slovenska.

Policista Petr Torák

„Zkušeností s otrockou prací mám desítky – tím, že jsem Čech a Rom, tak mi volá spousta lidí přímo, místo aby volali na policejní číslo, a ohlašují vykořisťování. Už několikrát jsem musel zorganizovat skupinu policistů, kdy jsme vlastně vyprostili oběti z domu vykořisťovatelů. Z mé zkušenosti jsou oběťmi pouze muži, za mou devítiletou kariéru u policie jsem se setkal přibližně se 120 případy vykořisťování, z toho bylo tak 110 nebo i více mužů.“

Petr Torák: Lidé mi často volají přímo, protože jsem Čech a Rom (zdroj: ČT24)

V rozhovoru pro server Romea.cz řekl budoucí nositel Řádu britského impéria, že by jeho ocenění mohlo pomoci tomu, aby si česká společnost uvědomila, „že pokud je Romům dána šance se uplatnit, tak ji většina Romů využije a bude velkým přínosem pro celou společnost“. Většinová společnost by podle něj měla přestat soudit všechny Romy „podle několika individuí, která páchají kriminalitu nebo nežijí podle daných společenských norem“.

Petr Torák žije ve Spojeném království od roku 1999. Jeho rodina severočeský Liberec opustila po údajných opakovaných fyzických útocích neonacistů. Usadila se poté ve městě Peterborough, které leží asi 120 kilometrů severně od Londýna.