Lex Babiš? Koalice chce upravit vztah státních firem a médií

Koalice chce najít mechanismus, který upraví vztah mezi státními firmami a médii Andreje Babiše. Po jednání koaliční rady to oznámil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podnětem je partnerství státních a polostátních podniků ČEZ a ČEPRO a mediálního domu Mafra. Obě společnosti spadají pod Babiše coby ministra, vydavatelství vlastní Babiš jako podnikatel.

Z konfliktu zájmů kvůli partnerství firem a skupiny Mafra při pořádání konferencí minulý týden obvinil Babiše místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něho státní podniky přispívaly na byznys „továrníka Babiše“, pod jehož ministerstvo spadají. Babiš poté střet zájmů odmítl s poukazem na to, že Mafra takové konference pořádá už léta. Doporučí prý ale firmě Čepro, aby tyto akce nepodporovala. Nabídl také, že vrátí peníze firmě ČEZ ze sponzorování akce, které se zúčastnil.

Celou záležitost chtěl projednat v koalici premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Pokládám za rozumné nastavit přísnější pravidla pro firemní marketing,“ uvedl. Výsledkem bylo právě dnešní setkání koaliční rady, a to v Babišově nepřítomnosti, protože ministr je na návštěvě Spojených států (více zde).

„Chceme, aby se vytvořila určitá metoda a způsob, kterým by se garantovalo, že u těchto firem nedochází k nějakému ovlivňování,“ uvedl po jednání Zaorálek. Podle něj to má odstranit případné pochybnosti. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek k tomuto tématu řekl, že si v koalici vyjasnili, že „vlastně žádný střet zájmů se nekoná“.

Koalice se dnes dohodla také na obměně dozorčí rady firmy Čepro, které dodávají firmy z Babišovy skupiny Agrofert biosložky do pohonných hmot. Zastoupení v této radě by podle Faltýnka měli získat lidovci a podle Zaorálka také opozice.