Nečas u soudu: Moji tehdejší manželku Radku nikdo nesledoval

Praha - Bývalý premiér Petr Nečas u soudu popřel, že by v roce 2012 jeho tehdejší manželku Radku sledovala vojenská rozvědka. Po neveřejném jednání řekl, že se nic nezákonného nestalo. Hlavní obžalovanou v případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství je jeho současná žena Jana Nečasová, dříve Nagyová. O případu expremiér promluvil vůbec poprvé, před policií totiž dříve odmítl vypovídat. Žalobci označili expremiérovu výpověď za snahu vyvinit Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, a další obžalované.

„Nemohu o tom moc mluvit, nicméně vypovídal jsem pravdu a nic než pravdu. Zopakoval jsem pouze to, co říkám od roku 2013, že podle mého nejhlubšího přesvědčení k žádné nezákonné činnosti nedošlo… Nemohu tudíž být stíhaný ani já, ani další obžalovaní,“ řekl Nečas novinářům. U soudu vypovídal s přestávkou zhruba 3,5 hodiny. Nejdříve sdělil svou verzi, potom odpovídal na dotazy žalobce a advokátů.

Na otázku, zda věděl, že na podzim 2012 probíhalo sledování jeho tehdejší ženy Radky, expremiér odpověděl: „Nevím, jak jste přišel na to, že probíhalo nějaké sledování. Žádné sledování neprobíhalo.“ Podle stíhaného bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka Nečas pravdivě popsal okolnosti vzniku celé kauzy a „velice tím naboural obžalobu“, podle které sledování zařídila jeho nynější manželka Jana. Podobně smýšlí také obhájce Jany Nečasová Eduard Bruna: „Jeho výpověď by měla výrazně posunout stav skutkového děje poněkud někam jinam. A to dost poněkud.“ Pokyn podle Páleníka vydal ředitel Vojenského zpravodajství, který k tomu byl plně oprávněný. „Řekněme, že byla nějaká informace, kterou Vojenské zpravodajství bylo povinné prověřit,“ dodal.

Od koho tato informace vzešla, Páleník neřekl. Několik nezávislých zdrojů už ale dříve uvedlo, že Páleník před soudem prohlásil, že sledování své tehdejší manželky zadal přímo Nečas. To samé už dříve řekl i další exšéf rozvědky Milan Kovanda. Zadání i podle něj směřovalo právě od tehdejšího premiéra, který prý měl obavy, že se „někdo motá kolem paní Nečasové“. Podle zákona ale nemůže tajnou službu úkolovat premiér. Pravomoc k tomu má vláda, případně prezident s vědomím vlády. Nečasovi by tak hrozilo trestní stíhání, protože k tomu zřejmě neměl pravomoc. „Takové otázky budeme řešit až po pravomocném skončení tohoto trestního řízení,“ uvedl však státní zástupce Rostislav Bajger. Petr Nečas již před svojí výpovědí zdůraznil, že se neobává, že by si svojí výpovědí mohl sám přivodit trestní stíhání.

Žalobce označil dnešní Nečasovu výpověď za pečlivě připravenou „s cílem vyvinit svou manželku a další obžalované“. Výpovědí expremiéra se ale podle něj nic nemění: „Toto není jediný důkaz v této trestní věci. Pro nás se touto výpovědí nic nemění.“ Mezi dalšími důkazy mají být odposlechy, které navrhuje přehrát u soudu v příštích termínech.

Bývalá šéfka kabinetu premiéra a nynější Nečasova manželka Jana nechala podle obžaloby v roce 2012 sledovat tehdejší manželku premiéra Radku. V případu zneužití Vojenského zpravodajství jsou obžalovaní rovněž dva exšéfové rozvědky Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek, kteří ale tvrzení o sledování odmítají. Podle nich dostali úkol „z nejvyšších míst“, aby provedli tzv. kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát. Čtveřici obžalovaných hrozí pětileté vězení za zneužití pravomoci.