Vážně nemocné děti cizinců v Česku nikdo nepojistí, léčbu platí rodiče

Na děti cizinců, kteří v Čechách žijí a pracují, se nevztahuje veřejné zdravotní pojištění, rodiče je proto musí nechat pojistit u soukromých pojišťoven. Ty však nemají povinnost děti pojistit, nákladnou léčbu někdy i v řádech milionů korun musí proto v některých případech zaplatit sami rodiče, například když částka přesáhne určitý limit nebo když se dítě narodí s vrozenou vadou. Změnu slibuje novela zákona, kterou společně připravují ministerstva financí, vnitra a zdravotnictví.

„Katareeya byla vlastně v posledním dnu léčby, byla docela optimistická. Těšila se, že léčba skončí. Měli jsme spoustu plánů do budoucna, ale v ten den dostala záchvat. Potom jsme zjistili, že má nádor na mozku,“ vzpomíná Trevor Epp, australský vědec, který do Česka přijel před třemi roky, aby v Akademii věd pomáhal vyvíjet nové léčebné postupy. Například v léčbě rakoviny.

Náklady na léčbu jeho dcery přesáhly limit a z nemocnice přišel účet na více než 3 miliony korun. Převoz do Austrálie by Katareeya nejspíš nepřežila. Rodina byla schopna uhradit 600 tisíc, víc neměla. „Čelili jsme velkému dilematu, jak to vyřešit, a samozřejmě jsme pro ni chtěli to nejlepší. Potom náš ředitel institutu založil charitativní sbírku,“ říka Trevor Epp.

Trevor Epp dlužil za léčbu své dcery tři miliony
Zdroj: ČT24

„My jsme se v průběhu sbírky snažili, aby nemocnice nebo pojišťovna odpustila část platby. Nemocnice část nákladů odpustila, ale s pojišťovnou nebyla řeč,“ popisuje ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR Václav Hořejší, který jednání i sbírku inicioval. Právě prostřednictvím sbírky se nakonec podařilo získat chybějící dva miliony korun. Katareeya však vloni v říjnu nemoci podlehla.

Pro zdravé limity, pro nemocné dluhy

Český systém veřejného zdravotního pojištění je pro desetitisíce cizinců zcela uzavřen, konkrétně pro ty, kteří pochází ze zemí mimo Evropskou unii, nemají zde trvalý pobyt a nejsou v České republice zaměstnaní. Tedy i pro děti cizinců, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Pojistit se proto musí u komerčních subjektů. „Jsou tedy v komerčním systému, který ze své podstaty není schopen garantovat solidaritu, kterou z humanitárních hledisek požadujeme,“ kritizuje současný stav advokát Petr Čižinský. Komerční pojišťovny totiž děti pojistit nemusí, nemocné či potenciálně nemocné odmítají, pro zdravé mají limity. Když klient vážně onemocní, překročí je.

Josyp se narodil s vadou srdce. Pojišťovny jej odmítly
Zdroj: ČT24

„Je to palčivý problém, jsou registrovány stovky podobných případů, které nejsou tolik vidět,“ tvrdí Václav Hořejší. Smutný příběh australské dívky bohužel není ojedinělý. Josyp Piskun se narodil s nemocným srdcem, komerční pojišťovny jej proto odmítly pojistit. Za necelé dva roky svého života v podstatě neopustil nemocnici. Jeho matka Miroslava proto dluží 1 200 000 korun. „Dělala jsem všechno, co se má dělat, dodržela jsem všechny zákony,“ říká.

„Děti, které se narodí s vrozenou vadou nebo nemocí, potřebují hned drahou zdravotní péči. Pojišťovny je logicky nepojistí, byly by pro ně jen okamžitými náklady,“ vysvětluje Čižinský. „Současně jim lékaři z etických důvodů musí život zachránit. Vznikají dluhy.“ Čižinský dodává, že sám ví asi o dvaceti podobných případech.

Děti cizinců bez šance na pojištění (zdroj: ČT24)

Ministerstva vnitra, financí a zdravotnictví proto společně připravují novelu zákona o cizincích, která by měla okruh cizinců s nárokem na veřejné pojištění rozšířit. „Je potřeba se postarat o ty občany, kteří v tuto chvíli jsou na území České republiky, tak, abychom se za to nemuseli stydět,“ slibuje změnu Tom Philipp, náměstek ministra zdravotnictví pro veřejné pojištění. Podobných pokusů však v minulosti proběhlo už několik. Bez úspěchu.