Údaje o hospodaření nedodalo v termínu zhruba 100 stran a hnutí

Praha - Údaje o hospodaření za loňský rok ještě neodevzdalo sto politických stran a hnutí, lhůtu přitom měly do prvního dubna. Informace o hospodaření musí subjekty odevzdávat pravidelně každý rok – jinak jim hrozí sankce. Vláda může dokonce požádat Nejvyšší správní soud, aby pozastavil jejich činnost. Kontrolní výbor zatím prověřuje 150 dokumentů. Z parlamentních stran stihly termín všechny - v zisku jsou pouze lidovci a komunisté.

Strany měly lhůtu do prvního dubna (zdroj: ČT24)

Kontrolní výbor musí doručené výroční zprávy zkontrolovat do konce dubna – na květnové schůzi pak s výsledky seznámí sněmovnu. Tak jako každý rok se ale ve zprávách o hospodaření objevují chyby: u dárců chybí třeba datum narození nebo přesná adresa.

Nejvíce stran mají výroční zprávy parlamentních subjektů – na desítkách stran jsou totiž vypsáni dárci včetně darovacích smluv. Třeba u občanských demokratů zabírají 45 stran. „Některé strany obdržely dar ve výši jednoho haléře, což je možné považovat za naschvály, protože pokud platí za přijatou platbu, tak je to vyjde dráž,“ uvedl předseda kontrolního výboru ve sněmovně Vladimír Koníček (KSČM).

Ze stran zastoupených ve sněmovně skončili v plusu jen lidovci a komunisté. Komunisté loni hospodařili se ziskem 12,8 mil. Kč: „V letošním roce, který není rokem volebním, nastřádáme na ten příští,“ dodává Koníček. Lidovci pak skončili v plusu sedm milionů: „My jsme doplatili všechny dluhy, které jsme měli z minulosti od našich předchůdců. V tento okamžik i tvoříme rezervy,“ uvedl 1. místopředseda strany Marian Jurečka.  

Sociální demokraté skončili ve ztrátě 48 milionů – strana měla velké výdaje za volební kampaně, loňské volby vyšly ČSSD na 125 milionů. Místopředseda strany Martin Starec ale ujišťuje, že je letošní hospodaření nastaveno jako jednoznačně přebytkové. Podobně jsou na tom občanští demokraté: Ti loni skončili v mínusu 54 milionů: „Chceme hospodařit s vyrovnaným, resp. přebytkovým rozpočtem, tak abychom měli dostatek finančních prostředků na splácení našich závazků,“ uvedl předseda strany Petr Fiala.  

Hnutí ANO mělo loni celkové příjmy přesahující 95 milionů, jenže výdaje i kvůli trojím volbám dosáhly skoro 154 milionů. Letos tak hnutí musí podle Andreje Babiše šetřit: „Musíme redukovat náklady, a letos nejsou žádné volby, tak by se ten dluh mohl snížit.“

TOP 09 loni hospodařila se ztrátou převyšující deset milionů korun. Největší příjem pro ni představovaly státní příspěvky, stejně jako pro hnutí Úsvit. To loni skončilo se ztrátou 33 milionů.

Pravidla pro hospodaření politických stran se mají měnit, v příštích dnech by zákon měla projednat vláda. Nově by subjekty měly zveřejňovat podrobnější informace – povinné by mělo být i zřízení transparentního účtu. Na vše by pak dohlížel NKÚ nebo nově vzniklý úřad.

Návrh, který už ministerstvo vnitra poslal do připomínkového řízení, počítá také s limity na předvolební kampaně: pro volby do sněmovny na 80 milionů, do evropského parlamentu na 50 a třeba pro obecní volby na pět milionů.