700 let od narození Karla IV. přijede oslavit i monacký kníže

Praha - Monacký kníže Albert II. přijede za rok v květnu na 700. výročí narození krále a císaře Karla IV. Po setkání s Albertem II. to dnes na Pražském hradě řekl prezident Miloš Zeman. Pozvání na oslavy podle něj přijal i španělský král Felipe VI. nebo lucemburský velkovévoda Henri.

Albert II. je v Česku od středy, je to první oficiální návštěva hlavy monackého státu v Praze. Kníže byl však v České republice několikrát soukromě. Na Hradě ho před polednem Zeman přivítal s vojenskými poctami. Do Prahy s sebou podle prezidenta přivezl početnou podnikatelskou delegaci. „Věřím, že v průběhu tohoto jednání se podaří dojednat rozšíření dosavadní spolupráce včetně možnosti monackých investic v České republice,“ poznamenal český prezident.

Monacký kníže Albert II. s prezidentem Zemanem
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Monacký kníže novinářům řekl, že přijel Zemana a příslušné české orgány seznámit s obavami a starostmi v oblasti životního prostředí. Zmínil prosincovou pařížskou konferenci, která se tématem bude zabývat. „Bude to významné setkání v době, kdy experti již řadu let bijí na poplach,“ řekl Albert II. „Je naší zodpovědností jako hlav států přijmout rázná inovativní opatření, abychom ovlivnili strategická rozhodnutí, jež povedou k zachování zdrojů a trvale udržitelnému rozvoji,“ zdůraznil Albert II. Se Zemanem mluvil také o boji proti terorismu a o možnosti lepší spolupráce obou zemí, dodal.

Monacký kníže Albert II. s prezidentem Zemanem
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Albert II. si na Hradě také prohlédl výstavu o proměnách severočeských uhelných oblastí a svatovítskou katedrálu. Odpoledne ještě zavítal na ministerstvo průmyslu a obchodu, kde průmyslové svazy obou zemí podepsaly dohodu o spolupráci. Poté se setkal s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou. Návštěvu Česka zakončí Albert II. v pátek, kdy bude jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou či s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (oba ČSSD).