Kauza „trafik“ končí, tři exposlanci ODS dostanou odškodnění

Praha – Spor o takzvané trafiky pro tři exposlance ODS končí smírem. Ministerstvo spravedlnosti se s Markem Šnajdrem, Ivanem Fuksou a Petrem Tluchořem dohodlo na odškodnění za jejich trestní stíhání a pobyt ve vazbě, dostanou částky v rozmezí od 500 do 850 tisíc korun. Trojice poslanců podala žalobu loni v červenci, u soudu se domáhali celkového odškodnění zhruba 9,5 milionu korun.

Bývalí poslanci chtěli odškodnění za morální újmu, další peníze pak žádali za více než měsíční vazbu, zhruba o dva týdny delší stíhání, ušlý výdělek a náklady na právníky. „Exposlanci se v rámci uzavřené dohody zcela vzdali požadavku na peněžní zadostiučinění za nemajetkovou újmu způsobenou trestním stíháním, kterou by s největší pravděpodobností s ohledem na judikaturu v obdobných případech vysoudili, a své nároky již nebudou soudně vymáhat,“ uvedlo dnes ministerstvo spravedlnosti. 

Šnajdr podle uzavřené dohody obdrží 524 500 korun, Fuksa 847 502 Kč a Petr Tluchoř
507 489 Kč. Ministerstvo spravedlnosti zároveň uveřejní omluvu všem třem mužům. „Myslím si, že je to racionální dohoda, která potvrzuje to, o co nám vždycky šlo: aby někdo exaktně řekl, že tady došlo k protiprávnímu jednání a za toto jednání se omluvil,“ komentoval dnešní dohodu Marek Šnajdr. Původně ovšem požadoval omluvu od žalobců. „Státní zastupitelství je součástí moci výkonné, je to organizační jednotka státu, a pokud se za to omluvila vyšší instance, ministerstvo a stát, tak není na nás, abychom si kladli požadavky, kdo omluvu udělá.“

Advokáti exposlanců jsou s dohodou spokojení. Šnajdrův právník Lukáš Trojan řekl, že dohoda vycházela z návrhu jeho klienta. Podobně se vyjádřil také Tluchořův obhájce Marek Nespala. „S povděkem přijímáme, že se Česká republika postavila čelem k této gigantické nezákonnosti,“ uvedl.

Díky rezignaci trojice poslanců nakonec prošel daňový balíček

Podle žalobců si trojice exposlanců nechala slíbit místa ve státních firmách za to, že přestala dělat problémy při schvalování vládního daňového balíčku. „Trafiky“ ve státních společnostech výměnou za složení mandátu jim údajně nabídl tehdejší premiér Nečas, přičemž ho k tomu prý navedla jeho tehdejší šéfka kabinetu Nagyová a náměstek Boček. 

Šnajdr byl následně v prosinci 2012 zvolen předsedou dozorčí rady společnosti Čepro, Fuksa se stal v lednu 2013 členem představenstva Českého Aeroholdingu a vrchním ředitelem pro strategii v tomtéž podniku. 

Ohledně Tluchoře policejní spis uvádí, že „v důsledku jeho obav z případných následků tohoto postupu mu dosud nebyl poskytnut úplatek v celém rozsahu“, a tedy zatím nezískal členství v orgánech společností, v nichž je majoritním vlastníkem stát. Zmiňuje však, že Tluchořem požadovaný člověk - Libor Antoš - byl v lednu 2013 zvolen členem dozorčí rady Českých drah. 

Stíhání zrušil Nejvyšší soud kvůli poslanecké imunitě

Jenže stíhání všech tří exposlanců s odvoláním na poslaneckou imunitu později zrušil Nejvyšší soud. Podle soudu se totiž na jejich tehdejší dohody vztahuje poslanecká imunita. „Své výroky a své jednání prováděli na půdě Poslanecké sněmovny jako poslanci,“ vysvětloval mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra nakonec vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS. Podle současného šéfa strany Petra Fialy vyvolává rozhodnutí o odškodnění a omluvě mnoho otázek. „A tím to končí? Děje se 'chyba' zasahující do života občanů i v jiných případech? Nestaly se i jiné 'chyby' při pádu Nečasovy vlády? A kdo nese odpovědnost za tuto 'chybu' státu, která je tak jednoznačná, že se ministerstvo spravedlnosti omlouvá a vyplácí odškodné?“ prohlásil. „Tyto otázky musíme klást v zájmu právního státu a ochrany všech občanů před zneužitím moci ze strany státu.“

„Předpokládám, že ministerstvo spravedlnosti pro to má právní důvody, aby postupovalo takovým způsobem. Nemám žádnou radost z toho, že to zpochybňuje stav naší justice a její schopnost řešit takovéto kauzy,“ komentoval dnes záležitost premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Šnajdr: Nechtěli jsme trestat daňové poplatníky za cizí pochybení (zdroj: ČT24)