Konvoj není okupace, vzkázal Zeman „antiamerickým bláznům“

Praha – K hranicím Česka se z Pobaltí blíží americký vojenský konvoj čítající na 120 vozidel a 520 vojáků. Od minulého pondělí, kdy průjezd konvoje schválila vláda, téma rezonuje v médiích i na sociálních sítích. Prezident Miloš Zeman se dnes ohradil proti tomu, aby byli američtí vojáci označováni za okupační armádu. Poznamenal, že v souvislosti s konvojem musí bojovat s „antiamerickými blázny“. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) ale nelze přeceňovat množství kritických hlasů, které se proti akci zvedly; přesun americké vojenské techniky přes české území dal prý odpůrcům členství České republiky v NATO jen „příležitost být vidět a slyšet“.

„Zatímco v posledních měsících bojuji proti antiruským bláznům, tak k tomu v poslední době přibyl boj proti antiamerickým bláznům, protože blázni jsou rovnocenně rozprostřeni na obou stranách,“ řekl Zeman v souvislosti s americkým konvojem. „Nesouhlasím s tím, aby se americká vojska označovala jako okupační z toho prostého důvodu, že v minulém století jsme okupaci zažili již dvakrát a víme, jak vypadá,“ dodal prezident.

Podle Stropnického jde o daň době. „Zpráva, která je kontroverzní, dostane větší prostor. Nepřeceňoval bych množství těch kritických hlasů. Jsou hlučné, po mediální stránce vděčné, ale pokud vím, v jednom velkém deníku byl dělán průzkum a podle něj s tím nemá zhruba 80 procent občanů problém,“ ujistil v Hyde Parku ČT24 ministr.

Podobné přesuny přes území Česka probíhají už od 90. let, jen loni se jich uskutečnilo 131 za účasti víc než 1600 zahraničních vojáků. Stropnický připustil, že průjezd tohoto konvoje je na rozdíl od těch předchozích veřejnou záležitostí úmyslně: „Viditelnost je záměrná a já jsem hluboce přesvědčen, že je správná. Na velšském summitu volala řada zemí po větší přítomnosti aliančních jednotek v prostoru střední a východní Evropy – a tohle je jen reakce na ty hlasy.“ (Více o loňském summitu Severoatlantické aliance ve Walesu čtěte zde.)

Plán průjezdu vojsk NATO přes české území
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK

Pokud padne jediný pukavec, bude zaznamenán

Stropnický s protesty proti konvoji počítá, větších dopadů se ale neobává: „Uvidíme, jestli většina odpůrců není pouze virtuální,“ poznamenal s odkazem na skupiny formující se hlavně na sociálních sítích. „Samozřejmě budou vidět. Jedno hozené rajče je výtvarně zajímavější, než když projede šedesátý obrněný transportér, který prostě jenom projede padesátkou,“ komentuje ministr. Podle něj často dochází v médiích k manipulativní situaci, kde je jeden ojedinělý incident dáván do rovnosti s jinak bezproblémovým a poklidným průběhem celé akce.

Ministr zdůraznil, že jde o ukázku jednoty, akceschopnosti a příslušnosti Česka k NATO: „Jako demokratický stát jsme se dobrovolně rozhodli, že chceme být členem aliance demokratických států, které vytvářejí obranné uskupení. Tím pádem máme v minulosti nepoznanou míru ochrany vlastní bezpečnosti. To, že tady přejede 110 vozidel, nepovažuji za nic mimořádného.“ Podle něj je nevole ohledně průjezdu amerických vojáků důsledkem myšlení, kdy bereme jen benefity, a povinnostem se bráníme.

Přejezd, nebo pobyt?

Cestu americké kolony kritizují zejména komunisté - podle nich nejde o pouhý průjezd, ale o pobyt a tím pádem o něm měla rozhodovat Poslanecká sněmovna, nikoliv vláda. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik proto chce nechat celou akci prověřit ústavními právníky.

Podle ústavy rozhoduje o přejezdu cizích vojsk vláda. Zákon 310/1999 o pobytu ozbrojených sil jiných států na území ČR říká, že za pobyt se nepovažuje průjezd ozbrojených sil, „který zpravidla nepřekročí 48 hodin“.

Vláda dále rozhoduje
a) o průjezdu ozbrojených sil jiných států přes území ČR nebo o jejich přeletu nad územím ČR,
b) o účasti ozbrojených sil ČR na vojenských cvičeních mimo území ČR a o účasti ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území ČR.
(Ústava ČR, článek 43, bod 5)

Američtí vojáci setrvají na českém území déle než oněch 48 hodin, podle Stropnického to ale zákon slovíčkem zpravidla umožňuje, a jde tak stále o průjezd, nikoliv o pobyt. „Průjezd může být někdy náročnější a vyžaduje větší přestávky, čímž se může celá doba prodloužit. Vládu jsem o tom informoval, dokonce přijala nadstandard toho, co nám ukládá zákon. Okamžitě informovala obě komory parlamentu a nikdo z poslanců ani senátorů si nevyžádal mimořádnou schůzi. Takže já ani právní experti ministerstva obrany, parlamentní ústav ani právníci z Úřadu vlády v tom sebemenší kolizi se zákonem nevidíme,“ ujistil ministr.

Stejný názor vyjádřil pro Český rozhlas i ústavní právník Jan Wintr. „Četl jsem předkládací zprávu pro parlament, a tam je pěkně popsáno, jak pojedou z Bohumína, přespí ve Vyškově, potom v Praze a pak pojedou přes Rozvadov pryč. A působí to jako průjezd a vysvětluje se to těmi povinnými přestávkami a potřebou tímto způsobem projet, čili z mého hlediska věcně jde o průjezd.“ Jeho schválení tedy bylo podle něj v plné kompetenci vlády, a ta se tak do žádného rozporu s ústavou nedostala.

Chystají se protesty i akce na podporu

Průjezd amerických vojáků se v Česku stal terčem kritiky zejména levicových hnutí a různých aktivistů. Už ve čtvrtek odpoledne se odpůrci sejdou na Masarykově náměstí ve Vyškově, demonstraci pořádá tamní KSČM a Alternativa zdola. Očekává se, že nejvíc lidí přijde protestovat v sobotu v 15:00 na Václavské náměstí v Praze, akci tam pořádá společně s KSČM iniciativa Ne základnám, známá kampaní proti stavbě amerického radaru v Brdech. „Fakt, že se v blízkosti hranic Evropské unie, respektive Severoatlantického paktu válčí, by byl dostatečným důvodem k ověření připravenosti vojsk. Pokud by EU a NATO nebyly zapojeny do ukrajinské krize a nebyli naopak jejími strůjci,“ uvedla v prohlášení mluvčí iniciativy Eva Novotná.

Názoroví oponenti tohoto výkladu událostí na Ukrajině míní, že agresorem je Rusko. „Ukažme, že českou veřejnost neovládá ruská propaganda. Přivítejme naše spojence podobně, jako naše babičky a dědové vítali Američany před 70 lety,“ píše se na webové stránce akce, kde se organizují ti, kteří chtějí průjezd konvoje podpořit a vystoupit proti jeho odpůrcům. K této iniciativě se zatím připojilo přes 2000 lidí, vybízejí k vítání amerických vojáků pivem. Zájemci se také budou moci s americkými vojáky setkat a prohlédnout si jejich techniku - v neděli odpoledne nebo večer ve všech posádkách, kde vojáci přenocují, další příležitost pak bude v úterý v Praze-Ruzyni.

  • V konvoji pojednou výhradně kolová vozidla. Stropnický tedy diváky ČT24 s úsměvem ujistil, že „krásné české silnice“ přejezdem nikterak neutrpí. Konvoj se bude pohybovat rychlostí 50 kilometrů v hodině a bude doprovázen českou vojenskou policií. Akce probíhá i v součinnosti s Policií ČR, která zajišťuje trasy a v případě nastalých komplikací i objízdné trasy.