Strany skládají účty za loňský rok: Pokladny vysály troje volby

Praha - Politické strany finišují s účty za minulý rok, do prvního dubna musí odevzdat zprávy o svém hospodaření. Výsledky za rok 2014 už zveřejnili lidovci, kteří skončili v kladných číslech. Naopak sociální demokraté skončili asi 35 milionů v mínusu. Stranické poklady jsou po sérii předvolebních kampaní vyčerpané, v příštích letech se ale mohou zahojit, protože teď je žádné větší výdaje nečekají.

Strany musí odevzdat údaje o hospodaření do dubna (zdroj: ČT24)

Třeba sociální demokraté dali na volební kampaně v loňském roce přes 122 milionů korun, což prý byly vyšší náklady, než se kterými strana počítala. ČSSD ale uspěla ve volbách do sněmovny v roce 2013, od státu tak dostává tučné příspěvky: „Já jsem rád, že se ČSSD podařilo postupně dále snížit naše celkové zadlužení a pokračujeme ve stabilizaci, co jsme si předsevzali po roce 2010,“ uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka.

To lidovci skončili v loňském roce v plusu přes šest milionů korun. Strana si sice koupila nové sídlo v Jihomoravském kraji, podařilo se jí ale zbavit hlavního břemene – hypotéky na rekonstrukci paláce Charitas a také desetimilionového úvěru za krajské volby 2012.

Hnutí ANO prý loni skončilo v mírném plusu, příjmy i výdaje činily necelých 160 milionů korun. ANO má ale ještě dluh za sněmovní volby 2013, za které zaplatilo skoro 200 milionů. „Z minulého období nám zbývá 61 milionů dluhu a předpokládáme, že letos, protože nebudou žádné volby, tak se budeme zaměřovat na to, abychom tento dluh konsolidovali,“ uvedl místopředseda hnutí Jan Volný.

TOP 09 dala loni na předvolební kampaně necelých 60 milionů, kvůli volbám ale skončila ve ztrátě. „Za loňský rok jsme ve ztrátě deset milionů, nicméně celkově jsme v zisku a letos předpokládáme, že budeme zase hospodařit v kladných číslech,“ konstatuje generální sekretář strany Pavel Severa.

Se zprávou o svém hospodaření finišují také ODS a komunisté, ti ji budou schvalovat v sobotu. Poslanecký klub hnutí Úsvit se kvůli hospodaření dostal do sporu. Jasno do celé věci by měl vnést audit, se kterým se zítra seznámí jak klub, tak také předsednictvo hnutí. 

Ve středu by se měli sejít zástupci koalice nad novelou, která upravuje právě způsob financování politických stran. Povinné by měly být transparentní účty i finanční limity na dary. „Pokládám za důležité, aby tady byl jasný kontrolní mechanismus, aby se pravidelně měnili auditoři politických stran a aby také existovala povinnost mít transparentní účet,“ uvedl k tomu premiér Sobotka.  

Podle Jana Volného z hnutí ANO by se měly adresně zveřejňovat příjmy i výdaje: „My to děláme na našem netu už tři roky.“ Zákon počítá taky se zřízením úřadu, který by na vše dohlížel. Tedy, zveřejňoval a kontroloval výroční zprávy, a v případě pochybení ukládal sankce.