Europoslanci žádají zákonné volno pro čerstvé otce

Brusel/Praha – Evropský parlament kritizuje Česko za diskriminaci žen. Europoslanci například vyzvali k zavedení placené otcovské dovolené v délce nejméně deseti pracovních dnů. Diskuse o možnosti jejího zavedení ovšem neprobíhá pouze v Bruselu, ale i v Praze. Liga otevřených mužů nedávno upozornila, že si beztak většina čerstvých otců bere po narození dítěte dovolenou. Aktivisté považují za vhodnou délku otcovské dovolené deset dnů. V návrhu, který probere europarlament, se hovoří až o šesti týdnech.

Více než polovina čerstvých otců si bere po narození dítěte dovolenou nebo neplacené volno. Podle návrhu, který proberou europoslanci by ale mohli mít i nárok na zákonné volno, a to nejméně desetidenní, maximálně až šestitýdenní. Otcové by v případě využití otcovské dovolené dostávali 60 až 80 procent platu. „Což je stejná částka, kolik je peněžitá pomoc v mateřství,“ upozornil Lukáš Talpa z Ligy otevřených mužů.

Otcovská dovolená v Evropě
Zdroj: ČT24

Zatímco v Česku se o možném zavedení otcovské dovolené zatím pouze diskutuje, některé evropské země ji již zavedly, nejčastěji na dva týdny. V Dánsku, Francii a Polsku mají otcové dokonce nárok na plnou náhradu mzdy. Podle Lukáše Talpy je vidět vliv pobytu otce po porodu doma na lepší vztahy v rodině. „Zkušenost ze zahraničí ukazuje, že když jsou muži podpořeni v tom, aby se aktivně zapojili do péče o děti, tak to pomáhá jednak samotný dětem – tím, že se cítí mnohem bezpečněji, protože mají otce mnohem více při sobě – i ženám,“ podotkl.

Evropský parlament vyzval k rychlému odstranění diskriminace žen

Evropský parlament dnes odsoudil údajně příliš pomalý pokrok v úsilí o rovnost žen a mužů v Evropské unii. Přes pokrok v některých oblastech je stále potřebné úsilí k odstranění rozdílů v platech či kariérním postupu mezi muži a ženami, posílení ekonomické nezávislosti žen, vyváženosti pracovního a soukromého života, včetně rodičovské dovolené, a k ochraně práv žen na přístup k antikoncepci a na potrat.

Také míra zaměstnanosti žen se podle Evropského parlamentu stále zvyšuje jen pomalu. Od roku 2002 vzrostla ze zhruba 58 procent jen na 63 procent a evropští muži mají v průměru o 16,4 procenta vyšší příjmy než ženy. Pokud bude současná tendence pokračovat, budou ženy a muži dostávat rovnocenný plat až v roce 2084. „Změny se odehrávají příliš pomalu a práva žen tím trpí. Hlasování většiny poslanců pro tuto zprávu však ukazuje, že Evropský parlament bojuje za rovnost mezd, proti násilí na ženách, souhlasí s návrhy týkajícími se mateřské dovolené a obhajuje právo na potrat,“ uvedl po hlasování zpravodaj, belgický socialista Marc Tarabella.

Komisařka Jourová v pondělí poslance EP ujistila, že rovné naplňování práv mužů a žen považuje za svou prioritu ve funkci eurokomisařky a patří také mezi základní povinnosti a závazky Evropské unie. Zvlášť zdůraznila, že je třeba usilovat o rovnováhu mezi prací a volným časem a překlenout rozdíly v odměňování, zaměstnanosti, důchodech a rozhodovacích procesech. Evropský parlament dále trvá na tom, že je zapotřebí naléhavě řešit chudobu mezi ženami, zvláště staršími ženami a osamělými matkami.