Za únosem Čecha v Libyi stojí Islámský stát, potvrdilo Rakousko

Praha – Třetím dnem se česká diplomacie pokouší získat informace o Čechovi, který zmizel v Libyi. O pátrání jednal krizový štáb ministerstva zahraničí, téma se dostalo i na vládní schůzi. Do Libye míří ostřílení diplomaté, Praha se spoléhá také na spolupráci s Vídní, která po útoku na ropné pole Ghaní rovněž pohřešuje jednoho člověka. Rakouské ministerstvo zahraničí dnes potvrdilo, že oba unesla libyjská odnož tzv. Islámského státu. Ke stejné verzi se podle zpravodaje ČT kloní i libyjské ministerstvo vnitra.

Z Vídně zazněla dosud nejvíce konkrétní informace o osudu skupiny zahraničních pracovníků z ropného pole Ghaní. „Jsou k dispozici zaručené informace o tom, že skupina cizinců, která byla na ropném poli Ghaní přepadeném 6. března teroristy z IS, se nachází v rukou těchto teroristů z IS,“ citovala APA z písemného vyjádření rakouského ministerstva zahraničí. Zahraniční pracovníci podle Vídně neutrpěli zranění. Český ministr zahraničí ale jednoznačné prohlášení odmítá, připustil pouze: „Naše služby pokládají variantu únosu za nejpravděpodobnější verzi.“ Upřesnil přitom, o jaké informace se rakouské vyjádření opírá: „Rakouská strana vychází z informací, které má o tom, jak to celé v pátek proběhlo. Bylo to asi 30 vozidel, která vtrhla do prostoru ropného pole v Ghání. V nich byli černě odění ozbrojenci, kteří měli údajně vlajku IS. Rakouská strana vychází z toho, že zaměstnanci byli vehnáni do vozů a odvezeni.“ 

Po pátečním útoku na libyjská ropná pole zmizelo pravděpodobně devět lidí, mezi nimi i Čech a Rakušan. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek zdůraznil, že ministerstvo identitu uneseného zná, ale nesdělí ji – jednak s ohledem na jeho rodinu, ale také kvůli bezpečnosti. Vláda po zmizení českého pracovníka z libyjského ropného pole vyslala do regionu – nikoli však přímo do nebezpečné Libye, ale do jejího příhraničí – už jednoho diplomata. Zatím výsledky jeho práce nezná. „On se orientuje, dává dohromady kontakty, takže já bych byl rád, kdybychom ho mohli nechat pracovat,“ řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Do regionu odcestuje i druhý český diplomat, podle ministra se tak stane do 48 hodin. „Cílem je získat maximum informací, to je teď pro nás nejzásadnější, abychom věděli, jaké kroky můžeme podniknout,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek o úkolu českých diplomatů:

„Snažíme se dostat dva diplomaty do regionu, aby byl přímý kontakt s těmi, kteří se dnes Libyí zabývají a dokonce tam působí – jako Bernardino León – jako zprostředkovatelé mezi skupinami.“

Libye je nestabilní, je třeba sehnat kontakty na různé skupiny

Podle bývalého náčelníka Vojenské zpravodajské služby Andora Šándora bude pro české diplomaty klíčové získat kontakty na znesvářené libyjské skupiny. „Musí najít kontakty na lidi, kteří mají kontakty v Libyi, situaci v Libyi znají, jsou schopni zprostředkovat setkání s místními kmenovými vůdci nebo polními veliteli,“ popsal Andor Šándor. Pro Lubomíra Zaorálka je ale práce diplomatů pouze „doplněk k informacím, které získáváme jiným způsobem. Některé získáváme sami, a pak máme řadu spolupracujících ve zpravodajských službách v okolí.“ Někdejší ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Karel Randák míní, že kontakty do Libye lze nalézt i v Česku vzhledem k čilým stykům předlistopadového režimu s Kaddáfího vládou. „Byť se to zdá po čtvrt století jako dlouhá doba, mnozí z těch lidí i jejich libyjských kontaktů stále ještě žijí. Ti by mohli pomoci a podat obrázek o tom, jak to v současnosti v Libyi vypadá,“ nastínil Karel Randák.

Předpokládaný únos ostatně zaměstnává i civilní a vojenskou rozvědku, obě v regionu údajně disponují velmi dobrými kontakty. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka vláda ví „téměř s jistotou, kdo útočil“ vzhledem k tomu, že libyjská odnož Islámského státu pořádá v oblasti pravidelné útoky. To však zpochybnil Karel Randák. „Mohla to provést kterákoli skupina na území Libye,“ míní bývalý šéf civilní rozvědky. Dodal však, že pokud pachatelem jsou stoupenci Islámského státu, jde o velký problém. „Neexistuje v současnosti mnoho příkladu, kdy by se Islámský stát pokoušel s někým vyjednávat,“ zdůraznil Karel Randák.

Rakušané již mají s únosy zkušenosti

Klíčová je pak pro Česko spolupráce s Rakouskem, které již má s únosy svých lidí zkušenosti. „Jejich občané byli v této zemi již několikrát uneseni. Mají své kontakty,“ podotkl Andor Šándor. Karel Randák ovšem upozornil, že počet unesených občanů není tak zásadní. Rozhodující mohou být spíše informace, které mají tajné služby, mezi nimi však ve vztahu k Libyi vynikají spíše Francie a Německo. Nezvěstný Čech i Rakušan pracovali pro rakouskou firmu VAOS, která v libyjském ropném průmyslu působí už přes třicet let. Podle rakouského listu Die Presse jsou mezi nezvěstnými také Filipínci a lidé z Bangladéše a Súdánu. Napadené ropné pole bylo podle ministra Zaorálka poslední, které kontrolovala mezinárodně uznávaná libyjská vláda, která sídlí v provizoriu v Tobruku.

Andor Šándor však upozornil, že přes veškerou snahu může být úsilí o záchranu unesených Evropanů od počátku odsouzeno k nezdaru. „Mohli být zabiti v průběhu odchodu teroristické skupiny do prostoru, ve kterém se chce skrýt,“ řekl. To připustil i Lubomír Zaorálek. „Nemohu definitivně říci, kde se český občan nachází ani v jakém je stavu,“ přiznal.

Nikde v Libyi není bezpečno, varuje ministerstvo

Podle ministerstva zahraničí v Libyi neexistuje oblast, která by momentálně byla na sto procent bezpečná. Čeští občané by se proto měli cest do nestabilní země vyvarovat a neuzavírat pracovní smlouvy, které by je tam zavedly, ani tam vyrážet jako turisté. „Upozornění platí už od července minulého roku a díky těmto událostem nabývá velké důležitosti,“ zdůraznila mluvčí Lagronová. K témuž vyzvala také vláda jako celek.