Obvinění v kauze převodu vojenského majetku neskončí ve vazbě

Praha – Stíhání obviněných v případu údajně nevýhodného prodeje a převodu majetku ministerstva obrany bude pokračovat na svobodě. Žalobce jim totiž nakonec nenavrhl vazbu. Čtveřice současných i bývalých státních zaměstnanců v armádním sektoru byla za mřížemi od úterý, kdy je obvinila policie. Údajně měli porušit povinnosti při správě cizího majetku a zneužít pravomoce úřední osoby.

„Jelikož policejní orgány dokončily pro tuto fázi řízení potřebné úkony a jejich provedením rozptýlily obavu z možného maření vyšetřování samotnými obviněnými, byli ze zadržení propuštěni,“ vysvětlil žalobce pražského vrchního státního zastupitelství Pavel Prygl, proč podezřelí nemusejí do vazby. Policie případ vyšetřuje údajně kvůli prodeji vojenského materiálu či náhradních dílů. Obvinění úředníci údajně věci prodali za nižší ceny, než za jaké je prodat mohli. Měli tak spáchat trestné činy porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. V některých případech byl prodej dokonán, některé byly podle vyšetřování ve stádiu pokusu.

Mezi obviněnými v případě armádního majetku jsou:

  • bývalý ředitel VOP CZ v Šenově u Nového Jičína Adolf Veřmiřovský
  • exředitel někdejší armádní Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem Josef Lachman
  • jeho zástupce Roman Pavlík
  • brigádní generál Vladimír Halenka (velí veškeré české vojenské logistice)

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahovali v úterý na ministerstvu obrany a také v provozech firmy Excalibur Army, která obchoduje s vojenským materiálem. Policie kvůli případu provedla i několik domovních prohlídek. Na policii skončil také bývalý generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita. Jeho advokát Petr Kočí uvedl, že Vylitovi nebylo sděleno žádné obvinění. Během více než pětihodinového výslechu měl zodpovědět všechny otázky a policii zůstane k dispozici v případě dalších dotazů. Nebyl obviněn ani nikdo z firmy Excalibur Group Jaroslava Strnada.

Za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí dva až osm let vězení, za zneužití pravomoci úřední osoby pět až 12 let vězení.