Nečase vyslechli kvůli únikům informací

Praha - Expremiér Petr Nečas vypovídal na policii, podle jeho advokáta kriminalisté prověřují únik informací ze spisů. Proč konkrétně a v jaké kauze policie Nečase předvolala, ovšem není známo. On sám je obviněný v kauze údajných trafik pro tzv. rebely z ODS, jeho žena Jana pak v případě zneužití Vojenského zpravodajství.

Nečas byl předvolán na místní oddělení letenské policie, které sídlí v ulici Františka Křížka, tedy nedaleko ministerstva vnitra. Na otázku, proč byl expremiér vypovídat právě tam, neuměl jeho advokát Josef Lžičař odpovědět. Sám Nečas nechtěl k okolnostem výpovědi nic prozradit; Lžičař to vysvětlil tím, že je vázán povinností mlčenlivosti. Domnívá se, že policie si bude ve věci postupně předvolávat i další osoby, které se vyskytují v kauzách kolem Jany Nečasové.

Nečas a jeho manželka čelí obvinění z podplácení exposlanců, kteří měli získat funkce ve státních firmách výměnou za svůj odchod ze sněmovny. Jana Nečasová je pak obžalovaná z toho, že zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování Nečasovy někdejší manželky Radky. Expremiér je v této kauze v procesním postavení svědka, před soudem by měl vypovídat příští týden.

V tomto týdnu proti Nečasové přibyla další obžaloba, tentokrát v případu údajného úniku informací z BIS. V této kauze je podle dřívějších zpráv obviněn i lobbista Ivo Rittig. Policie Nečasovou také prověřuje kvůli možnému krácení daně; coby bývalá šéfka Nečasova kabinetu prý neodváděla daň z drahých šperků a kabelek, které dostávala. V případě obvinění jí může hrozit až osm let vězení.

Vydáno pod