Babiš před sněmem: Různé party jako u ČSSD v ANO nemáme

Praha - Hnutí ANO čeká na víkendovém sněmu debata o místo na pravolevém spektru, předseda a ministr financí Andrej Babiš vidí hnutí na pravém středu. Strana se podle něj názorově vyvíjí a, jak řekl v rozhovoru pro ČT24, debata o tom musí proběhnout. V předsednictvu by rád viděl kolegy ze všech úrovní hnutí, vnitrostranické „party“ jako u ČSSD ANO podle svého předsedy nemá.

Andrej Babiš: Do vedení podporuji všechny kandidáty (zdroj: ČT24)

Jsme spíš středo-praví. Jsme součástí ALDE, to znamená liberální strany. Já myslím, že naše hodnoty a program jsou známé. Šli jsme do voleb hlavně s tím, že nechceme zvyšovat daně, že chceme efektivní a hospodárný stát, daně vybírat, že chceme, aby stát problémy řešil a ne o nich jen mluvil. Tam se nic nemění.

V anketě, kterou provedla Mladá fronta Dnes mezi částí poslaneckého klubu hnutí ANO, se drtivá většina z respondentů vyslovila pro to, že ANO je středo-pravá strana. Dokonce i v otázce daňové progrese se cítí spíše napravo. Je tady pak ale vyjádření Jaroslava Faltýnka, současného šéfa vašich poslanců, který v rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl: „Někteří kolegové budou vystupovat s tím, abychom si vyjasnili, zda jsme více doprava, nebo doleva, co jsou levicové a pravicové prvky. Já za sebe bych do té debaty vůbec nešel.“ Rozumíte tomu?

Já jsem to nečetl a myslím, že to je špatně. My určitě musíme o tom diskutovat. My jsme samozřejmě demokratické hnutí a nějakým způsobem se vyvíjíme. I v rámci poslaneckého klubu mají kolegové různé názory. Ta debata musí určitě proběhnout.

Má pan Faltýnek vaši podporu na post prvního místopředsedy?

Pan Faltýnek je hlavně člověk, který mi na začátku, když jsem si řekl, že bychom měli něco v České republice udělat proti tradičním politickým stranám, rozmlouval, abych šel do politiky. On mě zaučoval do politických záležitostí. Takže určitě ano. Je vlastně jediný člověk z Agrofertu, který mě provází od počátku.

Určitě ano, aby byl pan Faltýnek prvním místopředsedou, je to tak?

Ale o tom, jestli bude, nebo nebude, o tom rozhodnou delegáti. Já myslím, že ty pozice se nějak přeceňují. Každý člen předsednictva má jeden hlas včetně mě, tak jestli je někdo první, obyčejný nebo člen, není to až tak důležité.

Na sjezdech, sněmech či kongresech politických stran předsedové ve svém projevu řeknou, že chtějí mít nějaký tým. Dají to nepřímo, nebo dokonce explicitně najevo. Uslyšíme něco takového i od vás? Jaký mix lidí byste si představoval do svého týmu?

Představoval bych si mix mezi poslanci, komunálními politiky, krajskými předsedy a možná i ministry. Takže takový pel mel všeho, kde Hnutí ANO působí.

Martin Stropnický nebude kandidovat na prvního, ale na řadového místopředsedu. Má vaši podporu?

Určitě. Pan Stropnický je od počátku naše výrazná tvář a vlastně v parlamentních volbách se o úspěch hnutí zasloužil výraznou měrou. Byl podstatně populárnější než já, takže určitě ano.

Takže kuloární propojení, kdy se dva týdny po Praze povídá, že někdo půjde z vlády a po dvou týdnech opravdu jde z vlády, což nyní začíná případ pana Stropnického. To neplatí?

To je nesmysl. Pokud míříte na paní Válkovou, tak o tom se povídalo strašně dlouho. O panu Stropnickém to vlastně poprvé řekl pan redaktor Kolář z Mladé fronty Dnes, nevím, kde to vzal, ale určitě to není pravda.

Paní Jaroslava Jermanová, místopředsedkyně sněmovny, bude kandidovat na post místopředsedkyně Hnutí ANO. Má i ona vaši podporu na tento post?

Ale ano, určitě ano. Na kohokoli se mě zeptáte, bude mít moji podporu. U nás to není jako třeba v ČSSD, že jsou příznivci Sobotky a po volbách byli Haškovci. Nevím, jak to teďka mají, ale je vidět, že v rámci poslaneckého klubu ty rozpory jsou vidět. Kdežto u nás nejsme žádné takové party.

Není to ale vlastně přirozené, že jsou ve straně různé frakce, byť to nemusí končit tím, že si jdou vzájemně tvrdě po krku. Ale že jsou ve straně frakce se svými lídry, kteří aspirují třeba na to vystřídat toho, který je zrovna u moci?

Ale to ano. Ale my jsme viděli, jak jedna frakce v ČSSD po volbách vlastně hned zaútočila na předsedu Sobotku a chtěli ho popravit. Tak já doufám, že toho se u nás nedožijeme.

Paní Radmila Kleslová, také o ní řeknete, že má vaši podporu na post místopředsedkyně?

Nevidím důvod, proč ne. Je to předsedkyně pražské organizace, uspěla ve volbách, je starostka, má dlouholeté zkušenosti v politice. Praha za ní stojí, nevidím v tom problém.

Radniční koalice na Praze 10 obsahuje lidi, jako je bývalý starosta a člen ODS Bohumil Zoufalík. Paní starostku Kleslovou podpořil při hlasování také Milan Richter. Hnutí, které se vymezuje proti kmotrům a pražské ODS, jak to s ním jde dohromady?

Není to o nás. ODS nemá koalici a skutečně to není pravda…

Pardon, se současnou ODS koalici nemá, ale má podporu přímou i nepřímou od lidí, kteří byli dříve v pražské ODS.

Já o tom nevím, ona to popírá a říká, že to není pravda.

Nemůže ale snad popřít, že někdo je radní.

Já fakt nejsem schopen o tomto diskutovat. My samozřejmě máme i v Mladé Boleslavi koalici s ODS nebo v Příbrami s TOP 09. Jak to má paní Kleslová, fakt nevím.

Vaše hnutí má už nyní desítky starostů, nabobtnalo personálně, má spoustu zastupitelů. Objevují se informace o tom, že v některých krajích jsou předáci ANO divnými manažery – jde o účelové nábory nových členů a naopak vytlačování někoho názorově odlišného. Dá se to ještě v hierarchickém nastavení, jaké má Hnutí ANO nyní, zvládnout? Nebo to bude muset být v zásadě změněno?

Dá se to zvládnout. Ale ano, je to problém, že v některých organizacích si řeší své problémy tím, že navrhují vyloučení jednotlivých členů. My jsme se ale domluvili, že u nás je komise, která prověřuje jednotlivé případy a voláme i na předsednictvo lidi navržené na vyloučení. Stalo se i vícero případů, že jsme to proti vůli dané organizace odmítli.