Recept na boj s nedostakem lékařů - více mediků na fakultách

Praha – Ministerstvo školství uhradí lékařským fakultám náklady na přijetí více uchazečů o studium medicíny. Letos jich mohou přijmout o 10 procent víc. Od navýšení počtu studentů na vysokých školách si ministerstvo školství spolu s resortem zdravotnictví slibují alespoň částečné řešení nedostatku lékařů v praxi.

Jen olomoucká lékařská fakulta přijme každý rok přibližně dvě stovky mediků. Stejný počet čerstvých absolventů rovnou odchází do zahraničí ihned po absolutoriu. Ti, kteří zůstávají, si v oborech důkladně vybírají, mladí lékaři příliš nejeví zájem o internu nebo chirurgii, kde také nejvíc lékařů schází.

„Sehnat kvalifikovaného lékaře není snadné,“ říká primář chirurgické kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce Pavel Horák. Vedle chirurgie a interny scházejí lékaři na dětských odděleních nebo v intenzivní péči. Méně doktorů tak musí zvládnout víc přesčasů, větší nápor pacientů, kteří zase musí déle čekat.

Lékařská komora vidí recept opět ve zvyšování platů

Děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Milan Kolář předpokládá, že počet přijatých studentů se letos ze 185 navýší na 205. „Pro akademický rok 2015 až 2016 jsou na to připravené i finanční prostředky,“ slibuje mluvčí ministerstva školství Klára Bílá. Stejně jako v Olomouci mohou zvýšit kapacitu přijatých studentů o zhruba deset procent na pražské 3. LF UK. Některé fakulty, jako třeba první lékařská v Praze nebo plzeňská, počty studentů navyšovat neplánují.

Přijmout více mediků mají lékařské fakulty. MŠMT to zaplatí (zdroj: ČT24)

Pouze vícero přijatých mediků samo o sobě nestačí; Lékařská komora doporučuje úřadům usilovat především o to, aby absolventi nedávali přednost zahraničním nemocnicím před českými. Jasný signál by podle komory představovalo další zvýšení platů.