Tragédie v Uherském Brodě se zařadila mezi nejčernější dny v historii ČR

Střelba v Uherském Brodě se zařadila s devíti oběťmi mezi nejhorší tragédie v dějinách Česka. Více lidských životů si vyžádaly jen dopravní nehody, metanolová tragédie a katastrofální povodně. Pro srovnání: při nejhorší dopravní nehodě zahynulo 19 lidí, záplavy si vyžádaly nejvíce 50 obětí a jedovatá metanolová směs přeťala 48 životů. Střelba v Uherském Brodě navíc patří mezi nejtragičtější události svého druhu v české i československé historii.

Česko zažilo od roku 2003 sedm útoků střelnou zbraní (zdroj: ČT24)

Přehled nejhorších nehod a kriminálních činů v ČR dle počtu mrtvých

Dvacet mrtvých:

8. března 2003 - Při nehodě autobusu u obce Nažidla na Českokrumlovsku zahynulo 19 lidí, dvacátá oběť zemřela v srpnu 2005.

Devatenáct mrtvých:

24. června 1995 - U obce Krouna na Chrudimsku zemřelo po srážce osobního vlaku s nákladním devatenáct lidí, čtyři byli těžce zraněni.

Deset mrtvých:

2. února 1999 - Nedaleko obce Středokluky (Praha-západ) narazil řidič linkového autobusu do odstavené Tatry a osobního auta; nehoda si vyžádala deset mrtvých (sedm na místě) a patnáct vážně zraněných.

Devět mrtvých:

27. října 2010 - Při požáru drážní budovy v těsném sousedství pražského nádraží na Florenci uhořelo devět lidí (šlo nejtragičtější požár dle počtu obětí v tuzemsku od roku 1984).

Osm mrtvých:

26. května 1995 - Při požáru hotelu Olympik v Praze zahynulo osm lidí a třicet čtyři jich bylo zraněno.

31. srpna 2004 - Za spáchání osmi vražd a dalších trestných činů byli pravomocně odsouzeni na doživotí manželé Jaroslav a Dana Stodolovi.

13. února 2008 - Osm lidských životů si vyžádala nehoda na silnici u Panenského Týnce na Lounsku, při které se střetly kamion, mikrobus a osobní automobil.

8. srpna 2008 - Ve Studénce na Novojičínsku narazil vlak jedoucí z Krakova do Prahy do spadlé části mostní konstrukce. Neštěstí si vyžádalo osm mrtvých a na devadesát zraněných.

24. února 2015 - Střelba muže v restauraci Družba v Uherském Brodě si vyžádala devět obětí včetně pachatele, který se sám zastřelil.

Nejhorší záplavy v ČR:

Nejvíce lidí zabily povodně v roce 1997, kdy jich zemřelo padesát. V roce 2002 zahynulo kvůli velké vodě sedmnáct lidí, v letech 2009 a 2013 o dva méně a v roce 2006 skončily záplavy s bilancí devět lidských obětí.

Metanolová aféra:

V desítkách mrtvých se počítají oběti metanolové kauzy. Následkům otráveného alkoholu podlehlo od září 2012 do února 2014 celkem 48 lidí.

Tragédie v Uherském Brodě patří mezi nejtragičtější události svého druhu nejen v české, ale i československé historii.

Srovnání snese například s činem dvaadvacetileté Olgy Hepnarové, která v červenci 1973 vjela s nákladním autem úmyslně mezi lidi na zastávce tramvaje v Praze 7. Jako motiv svého činu tehdy uvedla „vyrovnání účtů se společností“. Způsobila smrt osmi lidí a zranění dalších. Soudní znalci shledali u Hepnarové poruchu osobnosti, konstatovali však, že netrpí žádnou duševní chorobou, a je tudíž za svůj čin plně odpovědná. V roce 1975 byla popravena.

Z nedávné minulosti: Frenštát pod Radhoštěm (17. února 2013)

Městem otřásl výbuch domu, v němž zemřelo šest lidí a dalších 11 bylo zraněno. Viníkem byl problémový obyvatel domu a kverulant Antonín Blažek. Chtěl se pomstít sousedům, s nimiž nevycházel dobře. Na dvou místech proto pustil a pak i zapálil plyn. Blažek, který také zemřel v domě, již předtím dvakrát stanul před soudem. O jeho duševní stav se podle tisku zajímali i znalci, ti konstatovali, že byl normální a netrpěl žádnou poruchou.

Výběr případů hromadných vražd v Evropě za posledních deset let, při nichž pachatel použil střelnou zbraň (dle počtu obětí):

Sedmdesát sedm mrtvých:

22. července 2011 - Norský pravicový extremista Anders Behring Breivik (32) nejprve v centru Osla odpálil výbušninu v automobilu (osm mrtvých) a poté odjel na ostrov Utöya, kde postřílel 69 lidí. Většinou šlo o účastníky tábora mládeže vládní Norské dělnické strany.

Patnáct mrtvých:

11. března 2009 - Němec Tim Kretschmer (17) zastřelil v německých městech Winnenden a Wendlingen patnáct lidí a pak sebe. Nejvíce obětí - devět studentů a tři učitelky - po sobě zanechal ve své bývalé střední škole Albertville ve Winnendenu.

Třináct lidí:

9. dubna 2013 - V obci Velika Ivanča, asi 40 kilometrů od Bělehradu, postřílel Ljubiša Bogdanović (60) třináct lidí včetně dvouletého dítěte. Poté se pokusil zabít svou ženu a sebe (zemřel v nemocnici). Vraždil v pěti domech a jeho oběťmi byli hlavně příbuzní a sousedé.

Dvanáct lidí:

7. ledna 2015 - Maskovaní bratři Chérif a Said Kouachiové vtrhli s automatickými zbraněmi do pařížského sídla satirického týdeníku Charlie Hebdo. Na recepci zastřelili údržbáře, v redakci postříleli deset lidí - devět novinářů a policistu. Při útěku postřelili a záhy zabili ležícího zraněného policistu, muslima Ahmeda Merabeta. Útočníky později zastřelila policie.

2. června 2010 - Britský taxikář Derrick Bird (52) zabil dvanáct lidí na několika místech v hrabství Cumbria v severozápadní Anglii a poté spáchal sebevraždu. Střílet začal dopoledne v pobřežním městečku Whitehaven, kde pracoval a kde zabil kolegu taxikáře.

Deset lidí:

23. září 2008 - Student Matti Juhani Saari (22) na vyšší škole aplikovaných věd ve finském městě Kauhajoki zastřelil deset spolužáků a několik dalších těžce zranil. Poté obrátil zbraň proti sobě, zemřel po převozu do nemocnice.

Devět lidí:

27. července 2007 - Osmatřicetiletý Nikola Radosavljević střílel po náhodných kolemjdoucích ve východosrbské obci Jabukovac z legálně držené lovecké pušky, zastřelil devět lidí a dva zranil. Byl zadržen policií a později doživotně hospitalizován v psychiatrickém zařízení.

Osm lidí:

24. února 2015 – Pachatel postřílel v restauraci Družba v Uherském Brodě osm obětí. Jedna žena se podrobila operaci vážných zranění, zůstává ale ve vážném stavu. Útočník nakonec zastřelil i sebe.

Sedm lidí

30. srpna 2010 - Ľubomír Harman (48) zabil v bratislavské okrajové čtvrti Devínska Nová Ves samopalem sedm lidí a poté spáchal sebevraždu. Patnáct lidí bylo zraněno.

19. března 2012 - Francouz alžírského původu Mohammed Merah před židovskou školou v Toulouse zabil tři děti a dospělého. Zřejmě též on v předchozím týdnu zabil tři francouzské výsadkáře v Montaubanu a Toulouse. Merah se zabil skokem z okna po přestřelce s policií, jež ho držela 30 hodin v obklíčení.